Planta pentru care românii "bat" munţii în lung şi-n lat. Un kilogram costă 50 de lei
Cea mai caldă vară din istorie a lăsat pădurile fără fructe şi ciuperci. Prin locuri de unde anii trecuţi adunau tone de zmeură, hribi şi gălbiori, culegătorii merg acum ore întregi pentru o mână de fructe de pădure. În plus, pentru că nu a plouat destul, ciupercile şi afinele sunt atacate de dăunători şi nu mai au gustul savuros pe care îl ştim.
De Angela Bertea la 12.09.2024, 18:19Canicula a uscat tufele de fructe de pădure şi profitul firmelor de prelucrare. Anul trecut, două astfel de incăperi frigorifice adăposteau în total 28 de tone de afine, ceea ce înseamnă aproximativ 140 de butoaie a câte 200 de kg fiecare. Anul acesta, butoaiele sunt goale.
Roadele sunt mai puţine de la an la an
Anul trecut, am cumpărat din străinătate mai multe fructe de pădure decât am vândut. La zmeură, diferenţa dintre import şi export este de 220 de ori mai mare.
Vremea a redus dramatic şi recolta de ciuperci. Ca să câştige 50 de lei pe kilogram, culegătorii se plâng că trebuie să bată munţii zi-lumină.
- Cinci copii şi un adult au ajuns la spital, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. "Au început să se...
- Alertă în Australia. Mai multe persoane au ajuns la spital după ce au mestecat gumă cu ciuperci. Pacienţii...
- Viceprimarul unei comune din Suceava şi soţia sa, intoxicaţi cu ciuperci culese din pădure. Femeia a fost...
"Astăzi am adus 6 kilograme. Mergi până în vrâf de munte şi găseşti 2-3 hribe. Şi mergi 2, 3 ore până acolo", spune un culegător de ciuperci.
Culegătorii din Suceava adunau acum doi ani sute de kilograme pe zi. Acum, abia dacă ajung la câteva zeci, nici acelea foarte bune.
"Dacă ne uităm la calitatea produsului, este o calitate extraordinar de slabă. Foarte viermănoşi. O ciupercă care suferă din cauza lipsei apei", spune un angajat.
"Nu ştiu să fi cumpărat anul acesta de la culegători, vorbind direct, cu preţuri sub 30 de lei. Dar în momentul de faţă au ajuns chiar la 60, 70 de lei (n.r. kilogramul)", spune Gabriel Bujor, administrator firmă prelucrare ciuperci.
Hribii se vând în Italia cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de euro kilogramul, în funcţie de calitate.