Statul va impozita şi criptomonedele. Posesorii de monede virtuale vor fi nevoiţi să îşi declare la ANAF veniturile
Românii care au criptomonede vor fi buni de plată de anul acesta, dacă fac profit. În premieră, statul va impozita câştigurile din monede virtuale. Sunt sute de mii de conaţionali care au în portofelele electronice Bitcoin, Ripple sau Etherum.
De Redactia Observator la 21.01.2019, 21:41Românii care au criptomonede vor fi buni de plată de anul acesta, dacă fac profit. În premieră, statul va impozita câştigurile din monede virtuale. Sunt sute de mii de conaţionali care au în portofelele electronice Bitcoin, Ripple sau Etherum. Aproape toţi trebuie să depună o declaraţie scrisă la ANAF, prin care să-şi anunţe veniturile. Există însă şi câteva excepţii.
Noua taxă pe criptomonede se aplică pentru prima oară din acest an.
Bogdan Almaşi, director Asociatia pentru Tehnologii Avansate: Pe 15 martie există acest termen şi fiecare român va trebui să depună la ANAF declaraţia de venit unică.
Deşi obligaţia de a-şi declara încasările revine tuturor românilor care au vândut criptomonede în 2018, vor fi taxaţi doar cei care au ieşit pe plus în urma tranzacţiei.
Bogdan Almaşi, director Asociatia pentru Tehnologii Avansate: Dacă aţi fi cumpărat în 2017 un bitcoin cu 1500 de dolari şi l-aţi fi vândut cu 6.000, aţi fi realizat un profit de 4500 de dolari. Veţi avea de plătit un impozit de 10 la sută din acei 4500 de dolari.
De câştigat au avut toţi cei care au ştiut să profite de fluctuaţiile uriaşe ale criptomonedelor. Bitcoin, de exemplu, a înregistrat diferenţe de mii de dolari în doar câteva săptămâni.
O instabilitate care a scăzut însă încrederea multora în monedele virtuale. Nu e şi cazul lui George Rotaru, fost jucător de poker, azi unul dintre cei mai mari brokeri de criptomonede din România.
George Rotaru, CEO al unui broker de criptomonede: Cred că oamenii practic aşteaptă puţin, nu mai sunt la fel de hotărâţi să îşi investească economiile în cripto, însă doar pentru moment.
Un studiu făcut la finalul anului trecut arată că 58 la sută dintre români ştiu ce înseamnă criptomonedele, dar doar 9 la sută au şi achiziţionat bani virtuali. Tranzacţii de zeci de mii de lei se fac zilnic şi la cele 15 bancomate speciale din ţara noastră.