Preţurile mari la gaze şi energie electrică pun în alertă autorităţile. Sprijin financiar, pentru 400.000 de familii
Facturile la gaze le dau fiori consumatorilor, dar pun în alertă şi autorităţile. 400.000 de familii cu venituri mici ar putea primi sprijin pentru plata facturilor, după ce în ultimele luni preţul la energie electrică şi gaze naturale a explodat.
De Andra Mitu la 20.08.2021, 15:28Se caută soluţii pentru a devansa termenul de intrare în vigoare a legii care îi ajută pe cei care riscă să nu mai poată plăti facturile odată cu venirea sezonului rece.
Andra Mitu, reporter Observator: Legea privind consumatorul vulnerabil urma să intre în vigoare abia la 1 septembrie 2022. Autorităţile au decis însă să devanseze termenul, să intre în vigoare din această toamnă, pentru că am asistat în ultima vreme la scumpiri în lanţ. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele naturale cu 20 de procente.
Vor beneficia de acest sprijin cei cu venituri foarte mici. Venituri de cel mult 810 lei de persoană, în cazul unei familii, şi de 1445 de lei în cazul unei persoane singure.
Ar urma să beneficieze de acest sprijin 400.000 de gospodării. Experţii atrag atenţia însă că numărul consumatorilor vulnerabili este mult mai mare.
- Facturile la gaze s-ar putea dubla. Cum profită companiile de pe urma consumatorilor. Consilier BNR: "Este un dezmăţ"
- Rata inflației a ajuns la 5%: Cu cât au crescut prețurile în ultimele 12 luni. Florin Cîțu explică fenomenul:...
- Facturile la gaze s-ar putea dubla, avertizează experții. Prețurile gazelor ar putea ajunge la un nivel record
Cum profită companiile de pe urma consumatorilor
Dezmăţ pe banii consumatorilor. Aşa a catalogat consilierul BNR Adrian Vasilescu scumpirile de pe piaţa energiei. Gazele, de exemplu, ne ard tot mai mult la buzunare. Chiar dacă e vară, am ajuns să plătim bani frumoşi pe facturi. Analiştii spun că am putea ajunge la dublarea costurilor. Autorităţile n-au luat măsuri, însă spun că, dacă nu ne convine cât plătim, să schimbăm furnizorul.
În plus, şi companiile încearcă să profite de pe urma consumatorilor. Într-un interviu pentru Libertatea, consilierul BNR, Adrian Vasilescu vorbeşte de un adevărat "dezmăţ" pe piaţa energiei. "În piaţa energiei este un dezmăţ. Ei cred că le-a venit momentul să îşi umple buzunarele", spune consilierul.
Anul trecut a fost o scădere de consum. Datorită scăderii activităţii economice, lucru care a condus la o dorinţă de a recupera rapid pierderile. Deci vorbim implicit de o creştere de preţ" , a transmis Ionuţ Purica, expert energie.
Spre exemplu, cineva care a încheiat anul trecut un contract la preţul de 109 lei pe megawatt-oră, acum, dacă ar căuta cea mai mică ofertă, ar trebui să plătească 170 de lei pe megawatt-oră. Ofertele ajung chiar şi la 220 lei/MWh. Adică sunt cu 105% mai mari.
Pentru cei care au trecut în piaţa concurenţială, la momentul expirării contractului, furnizorul le propune un nou preţ. Acest nou preţ prezintă creşteri între 75 si 105%", spune Dumitru Chisalita, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă