Antena Meniu Search
x

Video Facturile la gaze s-ar putea dubla. Cum profită companiile de pe urma consumatorilor. Consilier BNR: "Este un dezmăţ"

Dezmăţ pe banii consumatorilor. Aşa a catalogat consilierul BNR Adrian Vasilescu scumpirile de pe piaţa energiei. Gazele, de exemplu, ne ard tot mai mult la buzunare. Chiar dacă e vară, am ajuns să plătim bani frumoşi pe facturi. Analiştii spun că am putea ajunge la dublarea costurilor. Autorităţile n-au luat măsuri, însă spun că, dacă nu ne convine cât plătim, să schimbăm furnizorul.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.08.2021, 20:33

Vezi și

E vară, dar facturile la gazele naturale ne sufocă deja. În ultimul an, preţul gazului a crescut cu 20 de procente şi vor continua să existe majorări. Una din cauze e legată de importuri. Gazele din import reprezintă 40% din consumul din România, ca să nu mai vorbim de faptul că importăm gaze la un preţ dublu faţă de anul trecut. 

În plus, şi companiile încearcă să profite de pe urma consumatorilor. Într-un interviu pentru Libertatea, consilierul BNR, Adrian Vasilescu vorbeşte de un adevărat "dezmăţ" pe piaţa energiei. "În piaţa energiei este un dezmăţ. Ei cred că le-a venit momentul să îşi umple buzunarele", spune consilierul.

În perioada următoare, facturile s-ar putea dubla

Anul trecut a fost o scădere de consum. Datorită scăderii activităţii economice, lucru care a condus la o dorinţă de a recupera rapid pierderile. Deci vorbim implicit de o creştere de preţ" , a transmis Ionuţ Purica, expert energie.

Pe acelaşi subiect

Spre exemplu, cineva care a încheiat anul trecut un contract la preţul de 109 lei pe megawatt-oră, acum, dacă ar căuta cea mai mică ofertă, ar trebui să plătească 170 de lei pe megawatt-oră. Ofertele ajung chiar şi la 220 lei/MWh. Adică sunt cu 105% mai mari.

Pentru cei care au trecut în piaţa concurenţială, la momentul expirării contractului, furnizorul le propune un nou preţ. Acest nou preţ prezintă creşteri între 75 si 105%", spune Dumitru Chisalita, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

De la 1 iulie, prin efectul legii, toți consumatorii casnici de gaze, chiar și cei care nu şi-au schimbat furnizorul, au trecut în piața liberă. Teoretic, preţurile ar fi trebuit să scadă. În practică, au explodat. 

Sunt 138 de furnizori de gaze naturale pe piaţă. Toţi ar trebui să fie controlaţi de autorităţi. Consilul Concurenţei spune că monitorizează situaţia, dar momentan nu sunt motive de îngrijorare: nu sunt diferenţe mari între România şi ţările din jur. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Facturile la gaze s-ar putea dubla. Cum profită companiile de pe urma consumatorilor. Consilier BNR: "Este un dezmăţ"