Primul ministru care sugerează concedieri la stat. Analist: "În loc de doi directori va fi doar unul"
Înainte să crească taxele pentru mediul privat, statul promite economii în propria ogradă! Guvernul se gândește să comaseze instituții, iar unii miniștrii vorbesc chiar și despre concedieri. Măsurile vin în contextul în care statul cheltuie mai mult decât încasează şi trebuie să ne încadrăm în ținta de deficit bugetar de 4,4%. Altfel, pierdem fondurile europene. Coaliţia a luat azi în calcul ca măsurile să intre în vigoare de la 1 octombrie.
De Redactia Observator la 26.07.2023, 21:47Guvernul pregătește pentru a doua oară în acest an un plan de măsuri pentru economii la buget. Comasarea instituțiilor statului este prima opțiune.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Instituțiile de stat din același județ ar putea fi comasate, astfel încât numărul șefilor și directorilor, plătiți cu bani frumoși, să scadă semnificativ. Spre exemplu, din cele 232 de instituții din subordinea Ministerului Agriculturii, ar putea rămâne 126.
Direcția pentru agricultura judeţeană ar putea fi comasată cu Agenţia de plăţi, Oficiul de Studii pedologice şi agrochimice, dar şi cu Inspectoratul teritorial pentru calitatea Seminţelor.
Adrian Bența, analist economic: Lucrurile sunt simple, în loc de doi directori va fi doar unul. Se mai renunță la nişte funcții.
Iar jumătate din membrii cabinetelor președinților și vicepreședinților de Consilii Județene, primarilor și viceprimarilor, prefecților și subprefecților ar putea fi dați afară.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, vorbește chiar de concedieri la stat
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: M-aş uita foarte atent la angajaţii de la stat. Cei care livrează să fie motivaţi să performeze în continuare, cei care nu, avem o criză de muncă în sectorul privat şi cu siguranţă mediul privat apreciază orice posibil angajat.
Guvernul vrea să taie din cheltuieli şi prin eliminarea a peste 200 de mii de posturi neocupate pentru care șefii de instituții primesc salarii mai mari.
Ioan Turc primarul Bistriţei: Am discutat despre circa 50 de posturi iar impactul este de aproximativ 3 milioane de lei, deci nu discutăm despre o sumă foarte mică.
PNL propune şi economii cu mașinile de serviciu și combustibili
Pentru mai mulţi bani la buget, Guvernul vrea să crească TVA-ul pentru restaurante, transport, bilete la teatru, film şi concerte, dar și să impoziteze cu 1% pe an proprietățile care depășesc valoarea de 500.000 euro.
Adrian Veştea ministerul Dezvoltării: Cu siguranţă vor apărea norme de aplicare şi se va identifica modalitatea de aplicare pentru aceste impozitări.
Din toamnă, angajații din agricultură și construcții ar putea plăti constribuția la sănătate. Aceştia sunt şi primii care au ieşit în stradă azi pentru a protesta faţă de măsuri.
O altă măsură controversată vizează angajaţii din IT care ar urma să plătească impozit de 10% pe venitul ce depășește pragul de 15.000 lei.
Deciziile în urma şedinţei de coaliţie
În urma şedinţei, nu s-a găsit o soluţie de implementare taxei de 1% pe proprietăţile care depăşesc 500.000 euro. Cei din PNL spun ca nu se poate aplica. Au căzut de acord cu privire la cele 2 cote de TVA din toamnă, 9 si 19%. Posibil să intre în vigoare planul la 1 octombrie, discuţia a fost ca atunci începe al patrulea trimestru din acest an. Varianta 1 septembrie este înca pe masă însă.
Mâine Rareş Popincă ar putea fi numit prefect al Capitalei. S-a renunţat şi la taxa pe zahăr pe model irlandez, aplicata băuturilor non-alcoolice în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin.