Proprietar sau chiriaş? Tot mai mulţi români renunţă la creditele pentru case. Cât a ajuns să coste chiria
România nu mai e chiar o ţară de proprietari. Încet-încet îşi fac loc şi chiriaşii. Speriaţi de ratele cu sute de lei mai mari faţă de anii trecuţi, dar şi curioşi să vadă ce se va întâmpla cu preţurile apartamentelor, mulţi români amână decizia de a cumpăra o locuință. Ce e mai rentabil, așadar: să fii chiriaş sau proprietar?
De Greta Neagu la 03.01.2023, 21:06Dacă în 2022 mulţi proprietari care aveau locuinţele închiriate reuşeau încă să îşi plătească ratele, în bună măsură, cu ceea ce primeau din chirii, în 2023 situaţia s-a schimbat. Costul chiriilor nu mai acoperă nivelul la care au ajuns ratele din cauza majorărilor de dobânzi.
Spre exemplu, după şapte ani de plătit rate la un astfel de credit o persoană achită lunar cu 1.261 de lei mai mult faţă de acum un an şi cu 1.761 lei în plus faţă de momentul în care s-a împrumutat.
Adam Alexandru, broker imobiliar: Este, poate, pentru prima dată când este mai rentabil să fii chiriaş pentru un astfel de apartament. Chiria este mai mică decât rata şi, în trecut, majoritatea proprietarilor voiau să ia cu credit, să dea în chirie. Pentru moment au şi ei de pus o diferenţă de preţ pentru anumite apartamente.
Chiriile din București, mai mici decât ratele plătite pentru același tip de apartament
Dacă o rată pentru un apartament de trei camere, situat Capitală, a ajuns să depăşească 700 de euro - majoritatea chiriilor pentru acelaşi tip de locuinţă sunt sub acest cost. În Berceni, în blocurile vechi, chiria pentru un apartament de trei camere este în jur de 550 de euro pe lună. În Crângaşi aproape la fel, iar în Drumul Taberei preţul este de 450 de euro pe lună. În cazul apartamentelor noi chiriile cresc cu 100 de euro.
Greta Neagu, reporter Observator: Un apartament de trei camere, poziţionat în zona Grozăveşti, care poate fi închiriat, spre exemplu, de către o familie cu un copil, costa în urmă cu un an undeva la 600 de euro. Acelaşi apartament se închiriază astăzi la un preţ de 700, chiar 800 de euro. În medie, în Capitală chiriile sunt mai mari chiar şi cu 30 la sută faţă de acum 12 luni.
Toma Filopovici, agent imobiliar: De aici vedem şi o creştere simţitoare a chiriilor pe toate zonele. Sunt oameni care au renunţat la decizia de achiziţie şi au hotărât să stea cu chirie o perioadă medie de timp - un an, doi, trei - până li se îmbunătăţeşte situaţia financiară.
Radu Georgescu, analist financiar: Noi, acum, am intrat în faza 1. Blocajul pieţei din cauza creşterii IRCC. În următoarele şase luni piaţa imobiliară va fi blocată deoarece, dacă ne uităm la rata de la 30 decembrie 2022, adică săptămâna trecută, şi rata de acum - ratele bancare au crescut, în medie, cu 25%.
Specialiştii recomandă prudenţă în această perioadă pentru că orice decizie nechibzuită ne poate afecta situaţia financiară, pe termen lung. Dacă dobânzile vor continua să crească în următoarele luni, preţurile locuinţelor ar putea înregistra o corecţie, mai spun economiştii.
Preţurile chiriilor în Capitală:
Berceni: 550 de euro
Crângaşi: 500 de euro
Drumul Taberei: 450 de euro
Pipera: 750 de euro