Video "Am găsit un apartament care ne-a plăcut". Coșmarul unui român care calculase că va plăti o rată lunară de 1.860 de lei
Au plătit în avans pentru locuinţa multvisată, însă dobânzile mari le-au adus un şoc la final de an. După simulări peste simulări, tot mai mulţi români care vor să ia credite ipotecare au aflat că nu se mai încadrează. Aşa că, fie renunţă la achiziţie, fie pun mai mulţi bani din buzunar. Pentru unii, emoţiile sunt cu atât mai mari, cu cât riscă să piardă şi banii de avans.
Au semnat antecontracte, au plătit în avans şi au aşteptat ca blocurile să fie ridicate. Mai aveau doar un pas până la obţinerea creditului, dar banca le-a spulberat visul de a se muta în casă nouă. Pentru Iulian, tot procesul a devenit un coşmar.
Iulian Costache, clientul unui dezvoltator: Înainte să fac precontractul la casă am fost să fac o simulare de credit să văd dacă mă încadrez. Acum, când se apropie finalizarea blocului, ni s-a cerut să mergem să mai facem o simulare, să ne acorde creditul. Şi nu se mai poate. Ne încadram la o rată, la momentul respectiv, de 1.860 de lei. Acum este 2.400 de lei.
Acum ar putea rămâne şi fără avans, şi fără locuinţă.
Iulian Costache, clientul unui dezvoltator: Mi s-a spus că nu îţi refuză creditul, îţi dă mai puţin decât ai tu nevoie.
Mulți români nu se mai încadrează la gradul de îndatorare, după creșterea ratelor
Camelia Grădinaru, consultant financiar: Clienţii nu se mai încadrează în acel grad de îndatorare de 40%. Dacă ne raportăm la o familie, de exemplu, care are un venit mediu de 5.000 de lei pe lună, ar fi o rată de maxim 2.000 de lei pe lună.
De la anul, situaţia se va complica pentru cei care depind de un credit.
Elena Dunca, clienta unui dezvoltator: Este o locuinţă pentru care am semnat un antecontract în urmă cu aproximativ un an de zile. Va fi din ce în ce mai greu să ajung la termen şi să mă încadrez la actuala sumă. Sunt nevoită să vin cu un avans mai mare, ceea ce, evident, îmi dă planurile peste cap.
Andreea Nica, analist financiar: Băncile deja se uită mai atent la potenţialii clienţi. Volumul creditelor acordate a crescut până la 88,8 miliarde de lei, însă această creştere nu este deloc similară cu cea din anii anteriori.
Probleme pentru românii care au rate calculate la IRCC
Din ianuarie, IRCC va crește de la 4.06%, cât este în prezent, la 5.71%. Din aprilie, urmează o altă majorare. Valori la care se adaugă marjele băncilor şi rezultă, astfel, dobânzi record.
Greta Neagu, reporter Observator: O persoană care a luat un credit de 350.000 de lei pe 30 de ani, raportat la IRCC, plătea la începutul anului o rată de 1.875 de lei. Din ianuarie 2023, odată ce IRCC va urca la valoarea de 5,71%, rata va creşte până la 2.700 de lei, iar din aprilie-dacă indicele va depăşi 6%, atunci aceeaşi rată va mai creşte cu încă 800 de lei.
Mulţi fac, în continuare, refinanţări. Brokerii spun, însă, că este cam tot ce le-a rămas de făcut celor copleşiţi de rate.
Ana Maria Feraru, broker de credite: Vorbim despre o diferenţă de câteva sute de lei. Există variante cu dobândă fixă, unde avem dobândă fixă de 6,9%, comparativ cu 5,7% plus marja băncii.
Într-un an, ratele pentru creditele în lei au crescut şi cu peste 50 la sută.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰