România se pregătește de 15 ani să treacă la moneda Euro, dar nu respectă niciun criteriu. Ce condiții trebuie îndeplinite
România nu e pregătită să treacă la moneda euro. O confirmă un raport al Comisiei Europene, care stabileşte că suntem singura ţara, dintre cele analizate pentru tranziţia la moneda unică, care nu respectă vreun criteriu de aderare. Suntem chiar şi-n urma Bulgariei.
De Greta Neagu la 05.06.2022, 21:12Preţurile explodează de la o lună la alta, cheltuielile statului depăşesc încasările, iar datoria publică e la un nivel record. Sunt doar câteva dintre motivele care ne ţin, încă, la distanţă de moneda euro.
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Ne lipsesc multe. Ne lipseşte, în primul rând, faptul că avem un deficit bugetar semnificativ structural. Va dura cel puţin trei, patru ani să-l estompăm. Atâta timp cât vorbim în permanenţă de creşteri de pensii şi salarii şi nu vorbim şi de modificări fiscale semnificative n-avem cum să rezolvăm această problemă.
România nu ştie să-şi gestioneze banii, aşa că se afundă în datorii. Trecerea la euro, tot mai departe
Greta Neagu, reporter Observator: Ca să putem trece de la leu la euro deficitul bugetar nu trebuie să depăşească trei la sută din PIB. La fel, datoria publică trebuie să se limiteze la 60 la sută din Produsul Intern Brut, iar inflaţia să nu fie mai mare cu 1,5% faţă de media celor mai avansate ţări din zona euro.
- S-au scumpit din nou benzina și motorina. Cât a ajuns să coste un litru de diesel la pompă
- Angajatorii din mediul privat pot majora salariile cu 200 de lei, neimpozitabili, anunţă ministrul Muncii
- Ce înseamnă pentru ratele românilor creșterea indicelui ROBOR. Prognozele experților sunt îngrijorătoare
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Chiar dacă avem o monedă stabilă, criteriul nu este considerat îndeplinit - acela al stabilităţii cursului de schimb pentru că trebuie să optăm pentru intrarea în mecanismul cursului de schimb european şi asta se poate face abia când celelalte elemente, legate de datorie publică, deficit, nivelul dobânzilor şi inflaţie sunt îndeplinite.
Ligia Goloșoiu, specialist în educație financiară: Populaţia este în pragul sărăciei, cresc preţurile nejustificat, necontrolat. Nu putem să vorbim despre o trecere la euro.
Românii sunt conştienţi că mai avem mulţi paşi de făcut până la euro
Fără măsuri concrete, trecerea la euro nu ne-ar avantaja.
Ligia Goloșoiu, specialist în educație financiară: Toate preţurile ar exploda. Ce salarii avem noi, ce pensii avem noi şi ce salarii sunt în Uniunea Europeană. Şi, atunci, cu cinci-șase sute de euro, cât ar fi media pe România, ce poţi să faci în condiţiile în care toate s-au scumpit.
Dacă Bulgaria vrea să treacă la euro din 2024, Croaţia a adoptat deja legea prin care face asta anul viitor, deşi e ultima ţară intrată în UE.