Antena Meniu Search
x

Video Ce înseamnă pentru ratele românilor creșterea indicelui ROBOR. Prognozele experților sunt îngrijorătoare

Un stres zilnic este să ai un credit în lei. ROBOR la trei luni, pe baza căruia se calculează majoritatea împrumuturilor în lei, trece de pragul de şase la sută. Şi nu se va opri aici. Prognozele pentru finalul anului sunt rele.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 03.06.2022, 21:37

Vezi și

Dobânzile au crescut continuu de la începutul anului. Şi ne uităm la indicele ROBOR la trei luni, care influenţează creditele luate înainte de 2019. Azi e la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Asta înseamnă rate mai mari cu câteva sute de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre exemplu, dacă ne raportăm la un împrumut de 350 de mii de lei luat pe 30 de ani, rata de acum, la un ROBOR de 6%, este mai mare cu o mie de lei faţă de anul trecut. 

Indicele ROBOR ar putea crește până la 8%

Indicele ar putea ajunge la 8 la sută în decembrie, avertizează specialiştii, care ne sfătuiesc să economisim cât putem în această perioadă. 

Pe de altă parte, IRCC - valabil pentru creditele luate după 2019 este estimat că va ajunge la 2,61% în iulie şi la un maxim de peste 4% - având în vedere că el este o medie a ratelor Robor şi se calculează retroactiv. Deci cu cât Robor creşte, cu atât IRCC îl va urma în acelaşi ritm. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce înseamnă pentru ratele românilor creșterea indicelui ROBOR. Prognozele experților sunt îngrijorătoare