Video Blocul Patria, prima clădire modernistă din Bucureşti, va fi consolidat. Suma uriaşă care se va cheltui
Blocul Patria, prima clădire modernistă din Bucureşti, va începe să fie consolidat în 2026. Pentru a salva clădirea în pericol de prăbuşire este nevoie de ample lucrări, care vor costa 50 de milioane de euro şi vor dura doi ani şi jumătate.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
În timpul lucrărilor va fi refăcut şi cinematograful Patria, un simbol al micului Paris, închis în urmă cu un deceniu. Timp de 80 de ani, milioane de oameni au văzut filme acolo, au râs ori au vărsat lacrimi, şi-au dat întâlniri ori au rupt legături. Istoria clădirii începe în anul 1931. A fost proiectată într-o noapte, de arhitectul Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă. Inaugurată patru ani mai târziu, a schimbat total aspectul bulevardului Magheru. Acum, nu mai este decât un insalubru suport de reclame, cu risc extrem de colaps.
Unde vor fi mutaţi locatarii în timpul lucrărilor
Blocul este încă locuit. Din cele 60 de apartamente, în 26 mai trăiesc vechii proprietari. Iniţial, aici a fost casa fostului prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman, construită în 1910. 15 ani mai tarziu a fost vanduta unei societati care vindea masini de lux iar in 1931 a fost demolata pentru largirea bulevardului Magheru si pentru a face loc blocului de astazi.
Avariat după cutremurul din 1977, blocul Patria îşi găsise salvator. Inginerul Gheorghe Ursu, disident al regimului comunist, ucis în bătaie la închisoare de temuta Securitate. "Ceauşescu a interzis consolidările. Gheorhe Ursu a refuzat initial să se supună acelui ordin. A declarat oficial că mai vrea să consolideze măcar doi stalpi si va plăti el din salariul său. Nu a fost lăsat", a declarat Matei Sumbasacu, fondator Re Rise. Vara aceasta, blocul a fost scanat cu ajutorul unor camere video performante şi al dronelor de ultimă generaţie.
"Putem identifica unde sunt utilităţile, prizele, cum sunt pereţii în interior. Absolut toată realitatea imobilului este preluată printr-un soft într-o realitate virtuală", a declarat Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS. În timpul lucrărilor, locatarii vor fi mutaţi în apartamente puse la dispoziţie de primărie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰