Românii ar putea să-și cumpere mașini electrice în "leasing social", cu mai puțin de 100 de euro pe lună: "Nu e mult, trebuie gândită pe bune"
Românii ar putea să-şi cumpere maşini electrice în rate, printr-un program garantat de stat. Este anunţul făcut de al doilea om din Comisia Europeană, Stéphane Séjourné, în exclusivitate pentru Observator. Comisarul pentru industrie caută soluţii pentru a revitaliza sectorul auto verde, aflat în picaj după reducerea drastică a subvenţiilor. Programul a fost implementat deja în Italia şi Franţa.
De Florentina Lazăr la 12.01.2025, 19:28- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cum a fost la protestul AUR din București. Un bărbat a fost prins cu o avere în buzunare, 40.000 de euro
Uniunea Europeană se gândeşte la noi stimulente pentru ca cei cu venituri mici şi medii să-şi poată cumpăra un autovehicul nepoluant.
"Este nevoie de un parteneriat în ceea ce priveşte leasingul social. Trebuie să susținem această filieră care va crea cerere pentru vehicule, avem nevoie să scăpăm de emisiile de carbon pentru că avem exact aceeași problemă pe care o au şi celelalte industrii europene: prețul electricității, preţul mâinii de lucru, capacitatea de instalare şi procedurile administrative", a declarat Stéphane Séjourné, vicepreşedinte executiv Comisia Europeană.
Planul pentru susţinerea industriei auto va fi prezentat în următoarele săptămâni. Leasingul social a fost implementat cu succes în Franţa. Cererea a fost atât de mare, încât guvernul a suplimentat bugetul.
Programul de leasing prevede o decontare de până la 13.000 de euro din valoarea mașinii electrice
Francezii pot beneficia de leasing social cu rate lunare între 43 și 150 euro, în funcție de modelul mașinii, pentru o perioadă de 3 ani. La final, clienții pot reînnoi contractul sau cumpăra autoturismul.
Programul ar putea fi extins la nivel european. "100 de euro pe lună nu e mult, trebuie gândită pe bune", ne-a spus un cetățean.
Anul trecut, sectorul auto s-a confruntat cu pierderi şi concedieri masive. Europa nu poate ține piept Chinei, care produce autoturisme la prețuri mult mai mici.
"Orice subvenție pe termen scurt e un ajutor. Dacă ceea ce se va face va găsi o soluție împotriva invaziei de mașini chinezești electrice ieftine, atunci va funcționa", a explicat Dan Schwartz, analist fiscal.
În România, vânzările de maşini electrice au scăzut cu 37% în primele 9 luni ale anului trecut
Şi asta în principal pentru că valoarea ecobonusurilor oferite de stat prin Rabla Plus s-a înjumătăţit.
"Pe de o parte Rabla Plus încurajează pentru că e o susținere importantă pe care clienții o primesc, pe de altă parte dacă programul nu se desfășoară uniform pe decursul anului și clienții nu prind acel program sau au probleme birocratice, întârzieri, observăm și că piața se schimbă. În același timp în momentul în care valoarea programului scade brusc, neanunțat, atunci percepția în piață e că e echivalentul unei scumpiri bruște. În Germania a fost o întrerupere bruisca a programului care a afectat mult piață", a spus Alex Şeremet, reprezentant importator auto.
Anul trecut, erau înmatriculate la noi în ţară peste 45.000 de automobile verzi.