Românii, greu de convins să-și plătească taxele și impozitele online. S-au pus la coadă la ghișee încă din timpul nopții
Statul la coadă a devenit tradiţie în România. Cum astăzi a fost prima zi lucrătoare a anului, oamenii s-au aşezat la rând la uşile primăriilor încă de noaptea trecută. Unii ca să fie primii care îşi plătesc taxele şi impozitele. Alţii, ca să fie siguri că prind loc de parcare şi anul acesta. Cu toţii au însă un lucru în comun: nici măcar cele mai avansate sisteme de plată nu-i pot convinge că pe calculator e mai uşor ca la ghişeu.
De Redactia Observator la 03.01.2023, 19:58- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"În principiu vin pe data de 3. Prima zi. Dintotdeauna. Să fiu eu primul. Şi la Înviere şi la taxe şi la toate". Cu acelaşi gând s-au trezit mii de români: să fie primii care plătesc taxele şi impozitele.
Cum în Sectorul 4 nu mai există ghişee, oamenii s-au îndreptat spre aparatele de plată din mall, unde au fost ghidaţi de angajaţii primăriei.
Violeta Boerescu, Primăria Sectorului 4: La aceste aparate de tip self-pay contribuabilii se pot identifica în baza CNP-ului. Acolo pot vedea imediat care este situaţia plăţilor. Se poate plăti numerar sau cu cardul.
Cozi la taxe și impozite au fost şi în Sectorul 2 din București
- Coadă "tradițională" la taxe și impozite, în prima zi lucrătoare din 2023. Reducere de 10% până în martie
- Prima zi din 2023 în care se pot plăti taxe şi impozite. Autorităţile speră că oamenii vor folosi plata online...
- Cum pot șoferii să evite scumpirea asigurării auto RCA și să păstreze clasa bonus malus, în caz de accident
Acolo, cei veniţi să îşi plătească dările la ghişeu s-au întâlnit cu cei care încercau să îşi radieze maşinile sau să depună actele pentru parcare.
Șef direcţie taxe si impozite: Probabil este şi o lipsă de competenţe digitale, astfel încât nu pot să beneficieze de serviciile puse la dispoziţie de ghişeul.ro sau de platforma proprie, fie lipsă de încredere în mecanismele on-line şi mijloacele on-line de plată. Discuţiile merg în cascadă. Dacă tot plătesc, vreau să plătesc şi pentru copil, vreau să aflu şi de ce scutire beneficiez, şi astfel o parte de plată care durează două minute se prelungeşte.
Cine îşi plăteşte dările din timp are de câştigat. Spre exemplu, pentru un apartament de 3 camere, de puţin peste 70 de metri pătraţi, şi o maşină cu un motor de 1600 de centimetri cubi, un bucureştean are de plată un impozit total de peste 300 de lei. Dacă plăteşte până pe 31 martie, atunci suma scade la 277 de lei. Reducerea se aplică indiferent dacă plătim la ghişeu sau pe calculator.
Mulți români, greu de convins să plătească taxele și impozitele online
Nici în ţară funcţionarii n-au reuşit să îi convingă pe oameni că e mai uşor la calculator. La Piteşti, plata taxelor e mai degrabă motiv de promenadă. În Timişoara, bătălia pe locurile de parcare s-a dat la coadă.
La fel şi în Cluj, unde cei care aveau de depus cereri pentru a primi un loc de parcare s-au aşezat la cozi noaptea, cu 7 ore înainte de începerea programului. Doar în primele câteva zeci de minute după deschiderea ghişeelor, funcţionarii procesaseră deja peste 120 de cereri. Asta deşi documentele se puteau depune şi on-line.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt primăria Cluj-Napoca: Încercăm să-i convingem să nu mai facă acest efort în prima zi din an şi să-i convingem să se bazeze pe serviciile digitale.
Anul acesta, impozitele au crescut în toată ţara cu cel puţin 5 procente, fiind majorate cu rata inflaţiei din anul 2021.