Antena Meniu Search
x

Video Cum pot șoferii să evite scumpirea asigurării auto RCA și să păstreze clasa bonus malus, în caz de accident

Noul an nu a început bine pentru şoferi. După scumpirea de la pompă, au mai primit o veste rea: asigurarea obligatorie va costa şi ea mai mult. În plus, cei care locuiesc în oraşe mari, cu risc de accidente, vor plăti pentru RCA semnificativ mai mult decât anul trecut. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 02.01.2023, 19:34

Vezi și

Majorarea pleacă de la contribuţia pe care companiile de asigurare trebuie să o plătească Fondului de Garantare. Creşte de la 2,5% la 4%, o consecinţă directă a falimentului City Insurance. Firmele vor recupera banii din poliţe, adică de la şoferi. Mai ales cei care au accidente la activ trebuie să pregătească mai mulţi bani pentru RCA. 

Șoferiță: Am plătit până să fie scumpirea vreo 400 de lei şi când m-am dus la următoarea, 900. Deci peste 100%, acum depinde şi de motorul maşinii. 

Vestea bună este că există soluţii pentru şoferii imprudenţi. Ei pot cere un preţ mai mic, echivalent cu tariful de referinţă, dacă primesc mai mult de trei oferte mai mari decât referinţa. În plus, cei care fac accidente au posibilitatea să-şi răscumpere dauna. 

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Eu mă duc la asigurător, îmi repară bara. Şi pentru că a costat 350 de lei, să nu-mi pierd clasa de bonus... Pentru un accident pierd două clase de bonus... Să mă duc eu să-i achit companiei de asigurare acei 350 de lei şi să rămân cu clasa mea de bonus. 

Pe acelaşi subiect

Asigurare auto mai scumpă. Asigurătorii se uită acum şi la criteriul zonal când stabilesc preţul

Cei care locuiesc în Bucureşti, de exemplu, vor plăti automat RCA mai scump, conform noilor modificări. Chiar dacă sunt în categoria Bonus. 

Lucia Cujbă, reporter Observator: Șoferul pe care se bat toate firmele de asigurare este cel fără accidente, care nu conduce o maşină puternică şi care nu locuieşte într-o aglomeraţie urbană. Brokerul îl răsplăteşte cu preţuri mai mici. De exemplu, în cazul unui şofer din Ploieşti, încadrat la categoria B3, poliţa s-a ieftinit cu 250 de lei faţă de ianuarie 2022. În schimb, un șofer de categoria B8, care stă în Bucureşti, plătea anul trecut, 450 de lei. Același șofer trebuie să dea acum cu 200 de lei mai mult. 

În România, există peste 7 milioane de poliţe RCA. Statistic, opt din 100 de şoferi români fac accidente cu daune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » Cum pot șoferii să evite scumpirea asigurării auto RCA și să păstreze clasa bonus malus, în caz de accident