Rusia a întrecut SUA la gazele livrate Europei în luna mai, pentru prima dată din 2022 încoace
Rusia a întrecut SUA la cantitatea de gaze livrate Europei, în luna mai. Deşi depășirea este una de moment, pe fondul unei defecțiuni la un terminal american de gaz natural lichefiat (GNL), ea arată dificultățile Europei de a se desprinde de resursele rusești, arată Financila Times. Este o premieră de la declanşarea războiului din Ucraina.
De Redactia Observator la 18.06.2024, 14:18Importurile de gaze ruseşti ale UE au depășit în luna mai livrările din SUA pentru prima dată după aproape doi an, în ciuda eforturilor depuse de Bruxelles pentru a renunța la gazele şi petrolul Moscovei, arată o analiză Financial Times.
Cu toate astea, nu este aşteptat ca inversarea să fie una de durată. Creşterea importurilor de gaze ruseşti a fost pusă pe seama întreruperii unui terminal GNL din SUA şi a unei creșteri generale a importurilor europene de GNL rusesc, în ciuda faptului că mai multe țări UE depun eforturi pentru a-l sancționa.
UE are dificultăţi în a-şi reduce dependența de gazele naturale rusești
În primul trimestru din 2024, livrările de gaz natural lichefiat rusesc către Franța au crescut mai mult decât în oricare altă ţară din UE, comparativ cu anul trecut iar Parisul a plătit Moscovei 600 de milioane de euro, potrivit Politico.
- Costul climatic uriaş al primilor doi ani de război în Ucraina: Echivalează cu emisiile anuale produse de 90...
- Oficialii europeni negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de...
- Gazprom, devastată de sancțiunile occidentale. FT: Redresarea exporturilor către Europa, puţin probabilă...
- Lovitură pentru Rusia. Putin şi Xi Jinpiing nu s-au înţeles pe "Power of Siberia 2". Chinezii vor să...
Episodul arată cât de greu este pentru Europa să renunţe la gazul rusesc în contextul în care mai multe țări din est se bazează în continuare pe importurile din Rusia.
"Este şocant să vedem cum cota de piață a gazului rusesc urcă încet în Europa, după tot ceea ce am făcut și toate eforturile depuse pentru a ne decupla și a reduce riscul aprovizionării cu energie", a declarat Tom Marzec-Manser, director la firma de consultaţă ICIS.
După invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova a redus livrările de gaze prin conducte către UE care la rândul ei a intensificat importurile de GNL livrat cu nave speciale din SUA.
În septembrie 2022, după exploziile la gazoductele ruseşti Nord Stream, SUA au depășit Rusia ca furnizor de gaze către Europa iar în 2023 gazele americane au reprezentat 20% din necesarul UE.
De ce a livrat Rusia mai mult gaz Europei decât SUA în luna mai
Dar, luna trecută, livrările ruseşti de gaz prin conducte și de GNL au reprezentat 15% din totalul importurilor realizate de UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS.
GNL din SUA a reprezentat doar 14% din importurile regiunii, cel mai scăzut nivel din august 2022 încoace, arată datele ICIS. Cererea de gaze rămâne totuşi una relativ slabă în Europa unde depozitele se află aproape de maxime record pentru această perioadă a anului.
Această inversare nu va fi una de durată a estimat Marzec-Manser. Pe timpul verii Rusia ar urma să livreze GNL în Asia prin Traseul Mării Nordului. Acest lucru cel mai probabil va reduce cantitatea trimisă în Europa, iar livrările de GNL din SUA vor creşte din nou, a spus el.
La finalul anului, va expira și înțelegerea prin care Rusia trimite gaze naturale către țări din estul Europei prin conducte care tranzitează Ucraina. Deşi Kievul spune că nu vrea să reînnoiască contractul, mai mulţi oficiali europeni poartă discuţii pentru continuarea livrărilor de gaze prin Ucraina.
Comisia Europeană depune totodată eforturi pentru extinderea capacității conductelor din Azerbaidjan, dar un înalt oficial UE a spus că livrările pe această rută nu sunt în prezent suficiente pentru a înlocui cei 14 miliarde de metri cubi de gaz rusesc care circulă anual în prezent prin Ucraina către UE.