Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Franţa vorbeşte dur de Putin, dar a plătit Rusiei 600 de milioane de euro pe gaz în 2024

Franța a plătit Rusiei peste 600 de milioane de euro anul acesta pentru gaz natural lichefiat, în timp ce președintele Emmanuel Macron se poziționează drept unul dintre cei mai duri apărători ai Ucrainei, potrivit POLITICO

de Redactia Observator

la 12.04.2024 , 15:33

Franţa vorbeşte dur de Putin, dar a plătit Rusiei 600 de milioane de euro pe gaz în 2024 Franţa vorbeşte dur de Putin, dar a plătit Rusiei 600 de milioane de euro pe gaz în 2024 - Profimedia

În primul trimestru din 2024, livrările de gaz natural lichefiat rusesc (GNL) către Franța au crescut mai mult decât în oricare altă ţară din UE, comparativ cu anul trecut, potrivit datelor analizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). În total, de la începutul anului, Parisul a plătit peste 600 de milioane de euro Kremlinului pentru GNL, mai arată datele. Franţa a fost atenţionată să-și reducă achizițiile aflate în creștere, scrie POLITICO.

"Nu se poate ca, pe de o parte, Franța să ne spună că trebuie să fim duri cu Rusia și, pe de altă parte, să-i plătească bani grei", a spus un diplomat dintr-o țară din UE, sub protecţia anonimatului. Franţa cumpără tot mai mult gaz rusesc în timp ce Macron încearcă să adopte o linie mai dură la adresa Rusiei pentru a ajuta Ucraina. 

Luna trecută, Macron a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi în Ucraina și i-a îndemnat pe aliați să nu fie "lași" în apărarea Kievului. Europa s-a întrebat ce se ascunde în spatele schimbării bruşte de atitudine a liderului francez, criticat ca fiind prea "umil" în faţa lui Vladimir Putin.

Articolul continuă după reclamă

Cum se apără Franţa

Pe acelaşi subiect

Franța insistă că achizițiile sale de gaze sunt necesare pentru a menține aprovizionarea către întreaga Europă și că este "blocată" într-un acord pe termen lung cu Rusia, din care este greu de scăpat din punct de vedere juridic. Criticii susţin că Parisul ar putea face mai mult pentru a reduce achizițiile de gaz rusesc, dar se află sub presiunea gigantului energetic TotalEnergies.

În orice caz, acest lucru arată eforturile slabe ale UE de a reduce încăsările Moscovei din combustibilii fosili, care reprezintă aproape jumătate din bugetul Kremlinului. Rusia găsește modalități din ce în ce mai creative de a ocoli sancţiunile iar UE se bâlbâie. 

"Nu este un subiect ușor", a recunoscut un oficial francez din ministerul Energiei. "Dacă continuăm să plătim gazele pe care nu le importam, nu are rost", a spus el, referindu-se la contractele pe termen lung pe care TotalEnergies le-a semnat și care o obligă să cumpere gaz natural lichefiat din Rusia.

UE a plătit Rusiei anul trecut peste 8 miliarde de euro pentru GNL

La câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a aprobat un plan pentru a pune capăt până în 2027 dependenței de importurile de combustibili fosili ruseşti. Până acum, a avut în mare succes. Deși unii membri UE continuă să cumpere combustibil nuclear din Rusia iar altele importă petrol și gaze prin conducte din Rusia, blocul și-a redus dependența de gazul Moscovei cu aproximativ două treimi și a impus o interdicție generală la importurile  de cărbune și petrol pe mare.

Dar eforturi similare de a elimina gazul natural lichefiat au eșuat. Deşi GNL a reprezentat doar cinci procente din consumul de gaz al UE anul trecut, UE a plătit Moscovei peste 8 miliarde de euro pentru importurile de GNL, potrivit    unui raport CREA, publicat joi.

Franța nu este singurul vinovat. Cel puțin nouă țări UE continuă să cumpere GNL rusesc. Dar Parisul conduce atât în ​​ceea ce privește cantitatea importată anul acesta - 1,5 milioane de tone în total - cât și creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut.

Belgia, Spania și Olanda, cei mai mari trei cumpărători de gaz natural lichefiat rusesc după Franța, au dat semnale că ar sprijini măsurile de reducere a importurilor, dar susțin că toată lumea trebuie să acționeze împreună, altfel va fi inutil. 

Lituania a propus chiar o interdicție totală a importurilor de GNL rusesc. Dar, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a spus în această lună că renunţarea la gazul Moscovei ar trebui făcută "treptat pentru a evita un impact prea brutal asupra pieței" și creșterile de preț.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Economiei a declarat pentru POLITICO că Parisul a crescut importurile de GNL rusesc şi din cauza grevelor care au perturbat puternic fluxurile anul trecut. În plus, gigantul francez TotalEnergies deține de 20% din proiectul de GNL Yamal, care operează o uzină de lichefiere în nord-vestul Siberiei, deținută în majoritate de firma privată rusă Novatek.

Conform unui contract pe termen lung, TotalEnergies este nevoită să cumpere în continuare cel puțin 4 milioane de tone de GNL de la instalație, în fiecare an, până în 2032. CEO-ul companiei, Patrick Pouyanné, nu crede că este rezonabilă o interdicție UE cu privire la GNL din Rusia înainte de 2025 sau 2026, când noi proiecte GNL vor fi deschise în întreaga lume, inclusiv în SUA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Franţa vorbeşte dur de Putin, dar a plătit Rusiei 600 de milioane de euro pe gaz în 2024