Antena Meniu Search
x

UE cumpără cantităţi record de gaz lichefiat din Rusia. "Condamnă războiul în timp ce bagă bani în buzunarele lui Putin"

Uniunea Europeană va importa cantităţi record de gaz natural lichefiat din Rusia în acest an, potrivit unui raport al organizaţiei de supraveghere a mediului, Global Witness. 

de Redactia Observator

la 31.08.2023, 11:23

UE cumpără cantităţi record de gaz lichefiat din Rusia. "Condamnă războiul în timp ce bagă bani în buzunarele lui Putin"
Putin a lansat în iulie 2023 instalaţia de GNL Novatek-Murmansk - Profimedia

Uniunea Europeană a promis că va reduce drastic importurile de gaze ruseşti după declanşarea războiului din Ucraina, dar datele arată că achizițiile blocului comunitar de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia au crescut.

UE importă cu aproape 40% mai mult gaz lichefiat din Rusia decât înainte de războiul din Ucraina

Conform analizei Global Witness, Uniunea Europeană a cumpărat 21,6 milioane de metri cubi de GNL rusesc în perioada ianuarie-iulie a acestui an. Este o creștere mică față de aceeași perioadă din 2022, când importurile au totalizat 21,3 milioane de metri cubi, însă față de aceeași perioadă din 2021, înainte ca Moscova să pornească războiul din Ucraina, rezultă o creștere de 39,5%. Sunt date jenante pentru UE care a condamnat cu tărie invazia ilegală şi brutală a Ucrainei de către Rusia, potrivit Euronews

Trei state membre UE se află printre cei mai mari clienți de GNL rusesc în primele șapte luni ale anului: China s-a clasat pe primul loc cu 8,7 milioane de metri cubi, urmată de Spania (7,5 milioane de metri cubi), Belgia (7,1 milioane de metri cubi), Japonia (7 milioane de metri cubi) și Franța (4,5 milioane de metri cubi).

Pe acelaşi subiect

Ţări precum Spania, Belgia și Franța au devenit destinațiile de top pentru transportatorii de GNL rusesc. Navele cargo trebuie să descarce în porturile lor combustibilul pe terminale sofisticate unde lichidul este transformat înapoi în formă gazoasă și trimis la centrale electrice.

UE a cumpărat 52% din toate exporturile de GNL ale Rusiei în 2023

Țările de Jos, Grecia, Portugalia, Finlanda, Italia și Suedia se află şi ele printre consumatorii actuali de GNL rusesc. Cifrele se bazează pe datele de transport obținute de la firma de analiză Kepler. În ansamblu, se estimează că UE a cumpărat 52% din toate exporturile de GNL ale Rusiei între ianuarie și iulie, faţă de 49% din 2022 și 39% din 2021.

Achiziţiile din acest an au fost în valoare de 5,29 miliarde de euro, a transmis Global Witness. Este o sumă care pune sub semnul întrebării eforturile UE de a slăbi bugetul Kremlinului, susținut în mare parte de vânzările internaționale de combustibili fosili.

De la începutul războiului, UE a interzis importurile de cărbune rusesc și de petrol rusesc, dar le-a cruțat în mod evident pe cele de GNL rusesc. Fluxurile de gaze prin conducte au fost reduse dramatic, dar navele cu GNL rusesc par să fie primite cu căldură în porturile europene.

"Cumpărarea gazului rusesc are același impact ca și cumpărarea petrolului rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina, iar fiecare euro înseamnă mai multă vărsare de sânge. Ţările europene condamnă războiul în timp ce bagă bani în buzunarele lui Putin", a declarat Jonathan Noronha-Gant, membru al Global Witness.

Creşterea importurilor de GNL contravine obiectivelor UE

Rusia a reprezentat aproximativ 16% din totalul importurilor de GNL ale UE din perioada ianuarie-iulie, arată datele Aurora Energy Research. Importurile de GNL rusesc ale UE în ianuarie-iunie 2023 ar fi echivalente cu aproximativ 13 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural, potrivit sursei citate. Volumelesunt relativ minore în comparaţie cu cantitatea mult mai mare de gaze prin conducte importate de Europa din Rusia înainte de războiul din Ucraina, aproximativ 140 de miliarde de metri cubi pe an.

Datele arată că ţările UE au importat 62 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în 2022. Dar creşterea importurilor de GNL contravine obiectivului UE de a înceta dependenţa de combustibilii fosili ruşi până în 2027.

UE s-a confruntat cu o criză de aprovizionare cu energie şi creşterea preţurilor gazelor, anul trecut, după ce Moscova a întrerupt majoritatea livrărilor prin conducte către Europa. Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că GNL-ul rusesc ar trebui să facă parte din discuţiile UE privind sancţiunile.

Profitul net semestrial al Gazprom a înregistrat o scădere masivă

Gigantul de stat rus Gazprom a anunţat marţi o scădere masivă a profitului său net semestrial la 2,84 miliarde de euro, continuând să resimtă efectul scăderii exporturilor de gaze către Europa. În primele şase luni ale anului, profitul net a scăzut la 296 de miliarde de ruble (2,84 miliarde de euro), faţă de 2,500 de miliarde de ruble (24,04 miliarde de euro) în aceeaşi perioadă a anului 2022.

"Scăderea exporturilor către Europa a fost parţial compensată de o creştere a livrărilor către China, care va continua să crească în temeiul obligaţiilor contractuale", a comentat Famil Sadigov, director adjunct al Gazprom, care a atribuit scăderea profitului semestrial slăbiciunii rublei.

Gazprom, pilon al economiei ruse condus de câţiva apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat în mai o scădere de peste 41% a profitului său net anual pe 2022 la 1,226 miliarde de ruble. Anul 2022 a fost marcat pentru Gazprom de închiderea în mare parte a pieţei europene, cu excepţia gazelor naturale lichefiate (GNL) pe care ţările UE continuă să le cumpere în lipsa unei soluţii alternative reale.

Rusia, livrări record de gaze prin conductă către China

Scopul sancţiunilor europene vizează sugrumarea veniturilor ruseşti provenind din exporturile de gaze pentru a limita astfel finanţarea de către Kremlin a ofensivei militare în Ucraina. În faţa acestor dificultăţi, Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin gazoduct, a început în ultimele luni o schimbare de strategie, redirecţionând o parte din exporturi către Asia, unde cererea de energie este puternică. Anul trecut, livrările de gaze către China prin conducta "Puterea Siberiană" din Extremul Orient Rus au atins un maxim istoric de 15,5 miliarde de metri cubi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » UE cumpără cantităţi record de gaz lichefiat din Rusia. "Condamnă războiul în timp ce bagă bani în buzunarele lui Putin"