Antena Meniu Search
x

Gazprom, devastată de sancțiunile occidentale. FT: Redresarea exporturilor către Europa, puţin probabilă înainte de 2035 

Gigantul rus Gazprom a fost devastat de sancțiunile occidentale potrivit unui raport comandat chiar de Gazprom. Nu își va recupera vânzările pierdute în următorii 10 ani și pentru exporturile noi va primi mult mai puțini bani.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 15:14

FT: Gazprom, devastată de sancțiunile occidentale. Redresarea exporturilor către Europa, puţin probabilă înainte de 2035
FT: Gazprom, devastată de sancțiunile occidentale. Redresarea exporturilor către Europa, puţin probabilă înainte de 2035 - Profimedia

Un raport cuprinzător comandat de Gazprom şi realizat de analişti externi dezvăluie o perspectivă sumbră pentru viitorul companiei ruse de stat în Europa, relatează Financial Times (FT).

Redresarea exporturilor Gazprom către Europa este puţin probabilă înainte de 2035 

Analiza indică faptul că este puţin probabil ca Gazprom să recâştige nivelul exporturilor sale de dinainte de război către Europa, principala sa piaţă, până cel puţin în 2035, se arată în raportul de 151 pagini, citat exclusiv de Financial Times.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, Gazprom ar urma să exporte doar 50-75 miliarde metri cubi (bcm) pe an către Europa până la mijlocul deceniului următor, ceea ce reprezintă o treime din nivelul exporturilor sale înainte de februarie 2022, când invazia rusească a afectat semnificativ operaţiunile grupului în regiune.

Pe acelaşi subiect

Deși Gazprom speră că o nouă conductă către China poate contribui la compensarea volumelor pierdute în Europa, capacitatea sa va fi de doar 50 de miliarde de metri cubi pe an, iar prețurile în Asia sunt mult mai mici decât în ​​Europa, se mai arată în raport. Mai mult, nici nu a fost agreat un acord pentru construcţia gazoductului. 

Elina Ribakova, expert al Institutului Peterson cu sediul în Washington, a prezentat o evaluare deprimantă privind situaţia Gazprom, declarând: "Este extrem de întunecată. Gazprom este la capăt de drum şi ei ştiu asta foarte bine."

Raportul subliniază şi că sancțiunile au lasat industria energetică a Rusiei fără o tehnologie crucială, cum ar fi turbinele care ajută la transportul gazului prin conductă, piese de schimb și expertiza necesare pentru a le repara.

Exporturile Gazprom spre Europa au crescut cu 39% în luna mai

Cantităţile de gaze naturale livrate de grupul energetic rus Gazprom către Europa în luna mai au crescut cu 7,3% faţă de luna aprilie şi cu 39% faţă de luna mai a anului trecut, conform calculelor Reuters.

Aceste calcule, care au la baza datelor furnizate de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum şi rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze ruseşti prin conducte spre Europa a crescut în luna mai până la 89,5 milioane metri cubi, de la 83,4 milioane metri cubi în luna aprilie şi 64,5 milioane metri cubi în luna mai 2023.

În primul semestru din acest an exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa au ajuns la aproximativ 13 miliarde metri cubi, conform calculelor specialiştilor.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi. Comparativ, în 2022, Rusia a furnizat Europei aproximativ 63,8 miliarde metri cubi de gaze prin diferite rute de export. Livrările au continuat să scadă anul trecut, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde metri cubi.

Gazprom a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi sale anuale din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa. De la începutul anului 2023, grupul rus Gazprom nu mai dă publicităţii date privind exporturile sale de gaze. Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri economice » Gazprom, devastată de sancțiunile occidentale. FT: Redresarea exporturilor către Europa, puţin probabilă înainte de 2035