Depozitele de gaze subterane din Ucraina, unde se află şi stocuri europene, atacate de ruşi. Kievul cere protejarea instalaţiilor
Șeful Naftogaz cere UE să protejeze de atacurile ruşilor depozitele de gaze din Ucraina. La 90 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Uniunea Europeană se află un depozit uriaş de gaze naturale Bilche-Volytsko-Uherske, unde se află stocate şi gaze europene. Ruşii au început în premieră în războiul din Ucraina să vizeze şi infrastructura de gaze naturale a Ucrainei. Trei astfel atacuri asupra instalațiilor de stocare au fost dezvăluite începând cu luna martie.
Șeful Naftogaz, compania națională de energie a Ucrainei, a cerut țărilor UE să ajute la protejarea instalațiilor de stocare a gazelor naturale de atacurile rusești, scrie Financial Times. Traderii europeni au început în 2023 să depoziteze gaze naturale în Ucraina, profitând de avantajul oferit de preţurile scăzute şi capacităţile disponibile, în ciuda riscurilor de război.
Eventuale daune produse de atacurile ruseşti ar putea creşte prețul gazelor pe tot continentul. "Este în interesul UE să protejeze facilitățile de stocare, transport și producție", având în vedere că infrastructura de gaze a Ucrainei este "bine integrată" în sistemul energetic al Europei, a spus Oleksii Cernîșov, directorul executiv al Naftogaz.
Depozitele de gaze din vestul Ucrainei, atacate de ruşi
Naftogaz a declarat că depozitele de gaze din vestul Ucrainei au fost atacate de mai multe ori în ultimele luni, dar a fost avariată doar infrastructura de la suprafaţa solului. Rezervoarele de stocare subterane, care pot ajunge o adâncime de până la 3 km în pământ, au rămas neafectate, potrivit companiei. "Din punct de vedere tehnologic, suntem capabili și am reușit să reparăm echipamentul deteriorat de la suprafaţă și ne îndeplinim obligațiile față de clienții noștri", a spus Cernîșov.
- Ruşii construiesc un nou aerodrom militar în Belgorod pentru războiul din Ucraina. Imaginile surprinse din satelit
- Atac nemilos în Odesa: patru morţi şi zeci de răniţi. Castelul "Harry Potter", aflat pe malul mării, a fost...
- Situaţie dramatică pe front: Ucraina a pierdut 23 de localităţi în est după ofensiva de iarnă a Rusiei....
- Ajutorul de 61 de mld de $ pentru Ucraina nu este suficient. De câţi bani are nevoie Kievul anual pentru a rezista...
- Jens Stoltenberg: Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski: Arme au început să...
Ucraina, presiuni pentru mai multă apărare aeriană
Pachetul de ajutor american va ajuta la apărarea Ucrainei, dar este nevoie de un număr foarte mare de sisteme de apărare aeriană pentru protecția continuă a infrastructurii a spus Cernîșov. "S-ar putea să rămânem într-o situaţie în care tot vom avea nevoie de mai multă apărare aeriană" chiar și după ce va ajunge ajutorul SUA iar "țările UE, desigur, că ar trebui să joace un rol crucial în această asistență", a adăugat el.
Depozitarea de gaze în Ucraina a jucat anul trecut un rol important în securitatea energetică a UE, scrie FT. A permis națiunilor europene să nu folosească prea mult din propriile rezerve. Ucraina a devenit o alternativă de stocare, în ciuda riscurilor legate de război, parţial din cauza unor stimulente precum tarifele ieftine de depozitare și scutirile de taxe vamale care permit reimportarea cu ușurință a gazului în UE.
Cernîșov a spus că statele europene sunt interesate să utilizeze depozitele şi în acest an. Compania şi-a propus să crească cantitatea de gaze naturale europene stocate de la 2,5 miliarde de metri cubi anul trecut la 4 miliarde în această iarnă.
De asemenea, Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaz rusesc în baza unui acord semnat de Naftogaz cu Gazprom în 2019. Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei, Rusia a tăiat drastic gazul transportat către Europa pe această rută. Gazul rusesc prin Ucraina reprezintă acum mai puțin de 5% din livrările UE.
Contractul dintre Naftogaz și Gazprom se va încheia la sfârșitul acestui an, iar Cernîșov a spus că Naftogaz nu-l va reînnoi. Asta înseamnă că este probabil că în 2025 să nu treacă deloc gaz rusesc prin Ucraina, forțând țări precum Austria și Slovacia să caute surse alternative.
"Motivul pentru care Naftogaz a continuat cu acest acord de tranzit chiar și pe timpul războiului este acela de a satisface nevoile UE de gaze și de a rămâne un partener de încredere al blocului", a spus Cernîșov. "Banii pe care Naftogaz îi primește de la Gazprom sunt mai puțini decât cei cheltuiți de noi pentru organizarea acestui tranzit, deoarece Gazprom ne-a plătit mai puțin de la începutul invaziei și suntem pe minus în această operațiune".
Majoritatea analiștilor și trederilor estimează că volumul record de gaze stocate va permite UE să evite o penurie la iarnă, dar unii susţin că există riscuri legate de pierderea gazului rusesc prin conducta care trece prin Ucraina.
Pierderea de 15 miliarde de metri cubi "nu este bună, dar nici îngrozitoare", a spus Aldo Spanjer, analist la BNP Paribas. Dar dacă ar exista o creștere a cererii de gaze în Asia și Europa, combinată cu o iarnă grea, "stocurile de gaze s-ar reduce în mod semnificativ în primul trimestru al anului 2025, care este perioada de vârf de iarnă", a spus el.
Cernîșov susţine însă că pierderea acestui gaz ar avea efecte neglijabile în Europa. "Poate o livrare de 3% din consumul total al pieței să schimbe piața? Nu cred că poate schimba deloc piața, nici în ceea ce privește prețul, nici în ceea ce privește volumul. Nu e mare lucru", a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰