Rusia renunță la dolar și cere Indiei să plătească petrolul în dirhami - Reuters
Rusia a început să ceară ca plățile pentru exporturile de petrol către unii dintre clienții indieni să fie făcute în dirhami, după cum au declarat trei surse și un document citate de Reuters. Experții subliniază faptul că această schimbare a condițiilor în care rușii își vând hidrocarburile reprezintă o încercare de a limita efectele sancțiunilor occidentale.
De Adrian Popovici la 20.07.2022, 11:22Jurnaliștii de la Reuters explică faptul că în documentul la care au avut acces costurile legate de exporturile de petrol sunt calculate în dolari și plata este cerută în dirhami, moneda Emiratelor Arabe Unite. Sursele citate indică faptul că primele astfel de plăți au fost deja realizate prin intermediul unei subsidiare a Gazprombank din Dubai.
Gigantul Rosneft exportă prin intermediari, inclusiv EVEREST Energy și Coral Energy în India, acum al doilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc după China. Sancțiunile occidentale au determinat mulți importatori de țiței să evite Moscova, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a prețurilor în comparație cu cele practicate de restul competitorilor.
Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei
După cum arată statisticile, scăderea prețurilor pentru petrolul rusesc a determinat consumatorii indieni să se reorienteze. În acest fel, Moscova a devenit al doilea cel mai mare furnizor al Indiei, înlocuind Arabia Saudită dar, în continuare, în urma Irakului.
- Petrolul s-a ieftinit, dar marile companii au o nouă scuză: aprecierea dolarului. Benzina a scăzut cu doar 4 bani
- Arabia Saudită cumpără păcură ieftină din Rusia și vinde petrolul propriu în Occident la prețuri mai mari
- Prețul petrolului a revenit la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Popescu: Benzinăriile ar trebui să...
Emiratele Arabe Unite, încercând să mențină ceea ce spune că este o poziție neutră, astfel că nu a impus sancțiuni Moscovei, iar plățile în dirhami ar putea adăuga frustrării unor lideri din Occident, care spun, în mod privat, că poziția EAU este de neconceput și că, în realitate, este de partea Rusiei.
Limitarea tranzacțiilor în dolari, o modalitate de evitare a sancțiunilor
Rusia dorește să crească utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerțul cu țări precum India, a declarat ministrul său de externe, Serghei Lavrov, în aprilie. Ministrul de finanțe a mai declarat luna trecută că Moscova ar putea începe să cumpere monede din țări "prietenoase", folosind astfel de participații pentru a influența cursul de schimb al dolarului și al euro ca mijloc de contracarare a câștigurilor mari din ruble.
Schimbul valutar din Moscova se pregătește să lanseze tranzacții în somul uzbek și dirham. Iar Dubaiul a fost unul dintre refugiile preferate de oligarhilor ruși care au vrut să își protejeze averile în fața sancțiunilor occidentale.
India, la rândul său, își menține neutralitatea în războiul sancțiunilor și permite navelor gestionate de subsidiarele din Dubai ale companiilor rusești să circule. Banca centrală a Indiei a introdus săptămâna trecută un nou mecanism pentru tranzacțiile comerciale internaționale în rupii, pe care mulți experți îl consideră o modalitate de a promova comerțul cu țări care se află sub sancțiuni occidentale, cum ar fi Rusia sau Iran.