Antena Meniu Search
x

Diplomații francezi, suspicioși față de prezența lui Serghei Lavrov la reuniunea G20. Occidentalii se așteaptă la o "confruntare dură" cu Rusia

Franţa se aşteaptă la o "confruntare dură" cu Rusia în timpul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor din G20 care se desfăşoară joi şi vineri în Indonezia, pe fondul conflictului care continuă în Ucraina. Dată fiind prezenţa la Bali a şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, "ne aşteptăm la o confruntare destul de dură", a declarat joi o sursă diplomatică franceză, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 14:34

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse
Serghei Lavrov se va întâlni la summitul G20 cu miniștrii de externe din țările care au impus sancțiuni Rusiei. - Profimedia

"Rusia a ales să participe, în condiţiile în care ea se pune ea însăşi într-o situaţie în care încalcă o serie de principii fundamentale ale G20, care sunt cooperarea, dialogul şi depăşirea diferendurilor prin metode paşnice şi nu prin forţă", a adăugat această sursă.

În timpul acestei reuniuni, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna "va fi atentă", împreună cu omologii săi din G7 şi europeni, să nu existe 'business as usual' în discuţie şi în modul în care este "tratată Rusia în acest club".

Un summit tensionat

G20, clubul celor 20 cele mai mari economii ale lumii, numără în rândurile sale state occidentale care au impus sancţiuni împotriva Moscovei - precum ţările Uniunii Europene şi SUA -, dar şi alte ţări mai rezervate cu privire la calea de urmat, precum China, India sau Africa de Sud.

Pe acelaşi subiect

În faţa acestor "întrebări" şi "poziţii nuanţate", miza pentru Franţa şi partenerii săi europeni va fi de "a răspunde contra-adevărurilor şi discursului rus care încearcă să deplaseze cauza acestor perturbări de pe războiul de agresiune rus pe răspunsul internaţional, în special european şi al G7 la această agresiune", adaugă această sursă franceză.

Reuniunea G20 va fi ocazia "tocmai de a clarifica care este rolul sancţiunilor internaţionale care să facă costul războiului insuportabil pentru Rusia şi care să fie un răspuns la o agresiune care este de fapt cauza accelerării perturbărilor" actuale, în special în ceea ce priveşte criza alimentară.

Din cauza prezenţei Rusiei, reuniunea din insula indoneziană nu ar urma să se soldeze cu niciun comunicat final, potrivit aceleiaşi surse, precizare care face ecoul unor propuneri ale unui responsabil american la Washington.

În acest context, o întrevedere bilaterală între Catherine Colonna şi Serghei Lavrov, la fel ca prezenţa lor împreună într-o eventuală "fotografie de familie" nu sunt preconizate, potrivit sursei franceze.

Reuniunea va fi o etapă înaintea summitului şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din G20, prevăzut să aibă loc în noiembrie în Indonezia, ale cărei autorităţi l-au invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Chiar dacă prezenţa lui Putin constituie un motiv de dezbatere, Franţa nu intenţionează să practice "politica scaunului gol" sau să "blocheze orice cooperare internaţională": "aceasta ar fi contraproductiv şi ineficient pentru interesele noastre", a subliniat sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Diplomații francezi, suspicioși față de prezența lui Serghei Lavrov la reuniunea G20. Occidentalii se așteaptă la o "confruntare dură" cu Rusia