Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Arabia Saudită cumpără păcură ieftină din Rusia și vinde petrolul propriu în Occident la prețuri mai mari

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a importat din Rusia o cantitate dublă de păcură ​​în al doilea trimestru. Asta în timp ce țițeiul produs de țară e rezervat pentru export la prețuri mai mari, relatează Reuters. Saudiții folosesc păcura pentru a alimenta centralele electrice pe timp de vară când consumul de energie este mai ridicat.

de Redactia Observator

la 15.07.2022 , 14:54

Arabia Saudită cumpără păcură ieftină din Rusia și vinde petrolul propriu în Occident la prețuri mai mari Arabia Saudită cumpără păcură ieftină din Rusia și vinde petrolul propriu în Occident la prețuri mai mari - Profimedia

Informația apare chiar în timp Joe Biden face o vizită la Riad ca să ceară mai mult petrol. Asta arată provocarea cu care se confruntă președintele SUA în timp ce administrația sa încearcă să izoleze Rusia și să-i reducă veniturile din exporturile de energie. Rusia a vândut în ultimele luni țiței la prețuri reduse, după ce sancțiunile internaționale legate de invadarea Ucrainei au lăsat-o cu mai puțini cumpărători.

În timp ce multe țări din Europa şi Occident au interzis sau au descurajat importurile de petrol din Rusia, China, India şi mai multe țări din Africa și Orientul Mijlociu au crescut achiziţiile. India e suspectată că ia petrol ieftin din Rusia, îl rafinează și-l vinde mai scump în Europa și America. 

Analiştii se aşteaptă ca Biden să ceară de la saudiţi în cursul acestei săptămâni, să crească producţia de petrol pentru a ajuta la scăderea prețurilor care au agravat inflația la nivel mondial. Nu sunt speranţe mari în acest sens. Saudiţii nu pot mări foarte mult capacitatea de producţie în plus. Pe lângă asta, Arabia Saudită și-a menținut cooperarea cu Rusia în alianța OPEC+. Cele două ţări sunt liderii de facto ai cartelului în ce priveşte producţia.

Articolul continuă după reclamă

Datele obținute de Reuters au arătat că Arabia Saudită a importat 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia prin porturile rusești și estoniene în perioada aprilie-iunie a acestui an. Față de 320.000 de tone în aceeași perioadă cu un an în urmă.

Pe acelaşi subiect

În întregul an 2021, Arabia Saudită a importat 1,05 milioane de tone de păcură rusească. Ministerele Energiei din Arabia Saudită și Rusia au refuzat să comenteze cu privire la creșterea importurilor.

Arabia Saudită importă de câțiva ani păcură rusească. Motivul? Nu trebuie să mai rafineze țițeiul propriu și reduce cantitatea de petrol de care are nevoie pentru a genera energie, lăsând-o cu mai mult țiței nerafinat pentru a fi vândut pe piețele internaționale la prețuri mai mari. Costurile de producție a țițeiului sunt mai mici în Rusia față de Arabia Saudită.

Regatul apelează la petrol pentru producția de energie, când cererea este mai ridicată pe timp de vară din cauza temperaturilor mari. Unele orașe din Arabia Saudită sunt departe de zăcămintele de gaze naturale care ar putea furniza combustibil mai curat pentru generarea de energie. Volumul țițeiului ars este de aproximativ 600.000 de barili pe zi în lunile de vară și de 300.000 de barili pe zi în lunile de iarnă. 

Arabia Saudită a importat mai multă păcură rusească și prin hub-ul Fujairah, din Emiratele Arabe Unite, au declarat traderii. Fujairah a primit 1,17 milioane de tone de păcură rusească în acest an, comparativ cu 0,9 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. 0,9 milioane de tone ar putea fi livrate la Fujairah doar în luna iulie, ducând totalul la 2,1 milioane în acest an, peste cele 1,64 milioane de tone din întregul an 2021.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Arabia Saudită cumpără păcură ieftină din Rusia și vinde petrolul propriu în Occident la prețuri mai mari