S-au schimbat regulile în cazul comenzilor online. Ce se întâmplă dacă plătești cu bani cash pentru colet
Plăteşti cu bani cash curierul, te ia ANAF în vizor. Asta prevede noua ordonanţă adoptată de Guvern, care îşi propune astfel să reducă evaziunea fiscală din comerţul online. Şi firmele care vând produse pe internet vor fi atent monitorizate, în aşa fel încât să-şi plătească toate taxele şi impozitele datorate statului.
De Mădălina Chiţac la 19.05.2022, 21:36În fiecare zi, Alexandru Florea livrează zeci de colete în Sectorul 1 al Capitalei.
Alexandru Florea, curier: Jumătate din colete sunt plătite deja online, jumătate sunt achitate la noi, la curieri.
De altfel, nu puţini sunt cei care aleg să plătească ramburs. De acum înainte, însă, cine îi dă curierului bani cash va intra în vizorul ANAF. Şi nu doar cumpărătorul, ci şi vânzătorul.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Firmele de curierat vor trebui să transmită către ANAF mai multe informații cu privire la cei care fac o comandă de pe internet. Mai apoi, ANAF cere informații despre firmele care vând produse pe internet, dar este nevoie să se transmită date și despre coletele propriu-zise. Despre numărul comenzii și despre cât a costat un anumit produs. Toate aceste date vor fi stocate în serverele ANAF timp de 5 ani.
- Ce date personale ale clientului va primi ANAF de la curieri, la plata ramburs. Informaţiile rămân stocate 5 ani
- Meseriile evitate de români, deşi salariile încep de la peste 1.000 de euro. Nu se cere diploma de BAC
- Ce este convenția de consum? Cum se calculează facturile la electricitate pentru cei care nu trimit indexul
Ordonanţa adoptată de Guvern vrea să combata evaziunea fiscală din comerţul online
Silviu Faier, avocat: Venea firma vânzătoare să declare la ANAF că a făcut o vânzare de 10 lei, în contextul în carea ea făcea o vânzare de 20-30 de lei. ANAF-ul nu avea cum sau era extrem de greu să facă aceste verificări și să constate această ilegalitate. ANAF-ul va fi în posesia unor informații care ii vor da posibilitatea să verifice dacă s-au plătit sau nu impozitele în mod corect, fidel, legal.
Speră autorităţile că vor aduna astfel mai mulţi bani la bugetul de stat.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele și impozitele de care e nevoie.
Firmele de curierat vor transmite pe propria răspundere datele către ANAF, lucru care le nemulţumeşte
Elena Andrei, director firmă curierat: Nu pare a fi simplu deloc pentru noi. Dar ne-am luat toate măsurile necesare. Erau zvonuri în piață, știam că se va întâmpla. Și avem diverse implementări IT prin care să putem transmite lunar toate informațiile solicitate de cei de la ANAF.
Ordonanţa de urgenţă a apărut deja în Monitorul Oficial. Numai că momentan nu există şi normele de aplicare.