Antena Meniu Search
x

Video Meseriile evitate de români, deşi salariile încep de la peste 1.000 de euro. Nu se cere diploma de BAC

Viitorul pare unul în care meseria va fi din nou brăţară de aur. Tot mai multe companii din România caută tineri care ştiu o meserie sau sunt pregătiţi să înveţe una. Este motivul pentru care învăţământul în sistem dual este din ce în ce mai căutat. Tineri din tot Bihorul au aflat ce înseamnă piața muncii şi ce joburi sunt la mare căutare, la târgul special de meserii ce se ţine în aceste zile, în mall-ul din Oradea.

de Georgiana Botez

la 19.05.2022, 17:51

Vezi și

În România, există meserii pe care oamenii par să le ocolească, deşi oferta este extrem de promiţătoare: salariile încep de la peste 1.000 de euro şi nu se cere nici diploma de BAC. Andreea are 15 ani și este elevă în clasa a opta la o școală din Bihor. De mică i-a plăcut să încerce fel de fel de rețete, iar acum visează să ajungă chef bucătar. Întrebată dacă va fi greu să-şi convingă părinţii, Andreea răspunde: "Eu sper să nu. Sper să-i conving şi să fie bine. Dacă faci ceea ce îţi place ... Până la urmă trebuie să faci ce-ţi place ţie cu adevărat". Din păcate, în România, învăţământul profesional este un eşec din cauza prejudecăţilor. Cel mai adesea, părinții își doresc pentru copiii lor cursuri la zi și facultăți de prestigiu. "Ei cred că merit să fiu ceva mai mult, nu doar ospătar. Mereu am fost pe concepţia mea. Dacă îmi place să fac asta, eu o să fac asta", mărturiseşte un tânăr. 

Salarii de peste 1.000 de euro. Meserii pentru care nu se cere diploma de BAC

În ultimii ani, deficitul de meseriaşi a fost uriaş pe piaţa muncii, deşi salariul unui electrician, sudor, sau bucătar poate fi extrem de atractiv. De multe ori, cei care termină o şcoală profesională şi aleg o meserie câştigă şi peste 1.000 de euro pe lună. "Cu cât avansezi mai mult, cu atât sunt mai bune (n.r. salariile bucătarilor)", crede un bărbat. Elevii care optează pentru învățământul dual încheie un contract cu statul, dar și cu operatorii economici, care le garantează, în primul rând, o bursă de studii de cel puțin 400 de lei. Mai departe, fac practică în companii naționale sau internaționale, iar la finalul studiilor au garanția unui job bine plătit.

Goana după un job bine plătit în România

"Sunt meserii care la ora actuală sunt în în deficit. Majoritatea dintre noi ne-am dorit să facem o facultate, doar că nu toată lumea profesează", explică Loredana Dersidan, angajator. "Avem în reprezentanţă nouă şcoli care oferă în învăţământul profesional şi tehnic. De asemenea, avem operatori care îşi prezintă oferta. Sperăm să reuşim să convingem copiii că până la urmă, meseria e brățară de aur. În viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place şi să îşi găseşti locul potrivit pe piaţa muncii", spune Horea Abrudan, inspector general ISJ Bihor. În anul școlar 2020-2021, în jur de zece mii de elevi au optat pentru învățământul profesional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Meseriile evitate de români, deşi salariile încep de la peste 1.000 de euro. Nu se cere diploma de BAC