Scoatem mai mulţi bani din buzunare: "Înainte, cu o sută de lei, puteai să cumperi absolut orice ca să faci o masă de 3 persoane. Acum trebuie 130"
Pandemie, secetă, euro la un nivel record. Toate acestea au dus în ultimul an la scumpiri uriaşe. De la alimente şi până la facturi sau combustibil, pentru toate plătim mai mult. Şi, în timp ce oamenii de rând nu ştiu cum să mai facă economii, premierul crede că ar trebui să ne obişnuim cu aceste creşteri de preţuri.
De Mădălina Chiţac la 14.07.2021, 20:39Aproape toate alimentele s-au scumpit în ultimul an.
Mădălina Chiţac, reporter: "Acum un an, pentru această sticlă de ulei plăteam 7.5 lei. Acum a ajuns să coste 8,9 lei. Aşadar o creştere de aproape 16 procente. Iar uleiul nu e singurul care s-a scumpit. Plătim mai mult şi pentru peşte sau telemea. Iar pâinea e mai scumpă cu 4,4%".
"Astea pe care le cumperi zilnic..se simte o creştere. Înainte, cu o sută de lei, puteai să cumperi absolut orice ca să faci o masă de 3 persoane. Acum trebuie 130".
"La brânzeturi, la carne, la ouă, peşte tot s-au scumpit alimentele".
- Explozia prețurilor la materialele construcții se resimte în costul locuințelor. ”Proiectele începute sunt...
- Schimbări majore de la 1 iulie, în economie: facturi mai mari la curent și modificări de TVA, statul nu mai...
- Plătim dublu pentru transportul în comun, de la 1 august: "Să ne comparăm totuşi şi cu alte capitale europene....
"La fiecare kg, 1-2 lei contează".
"Sunt multe cauze. Chiar si pandemia. Plus transportul..au costat", spun clienţii.
Bani mai mulţi nu doar pe mâncare
Şi seceta din 2020 a avut un cuvânt important de spus.
Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară: "A condus la cresterea pretului la cereale, si aici intrra graul de panificatie, samanta de floarea soarelui. porumbul. Pe de alta parte a fost pandemie si foarte multe tari au incercat sa faca o protectie pe zona de alimente, atfel incat au exportat mai putin".
Nu doar alimentele s-au scumpit. Ci şi produsele nealimentare, cu 5,7%, dar şi serviciile, cu 2,6%.
Pentru energia electrică plătim acum cu 16,9% mai mult. Soatem mai mulţi bani din buzunar şi atunci când facem plinul la maşină. Preţul combustibililor e mai mare cu 11,7%. Cât despre servicii, plătim mai mult pentru cele poştale, cu 5,5%, dar şi pentru cele medicale, cu 4,4%.
Cristian Paun, economist: "Romanii s-au reintors in consum. Adica dupa o perioada in care au stat acasa, n au consumat anumite lucruri, acum au niste resurse pe care le folosesc. Avem o problema legata de oferta. se vede clar ca atunci cand cererea e mai intensa, dar nu ai producatori care sa tina ritmul, apare o usoara presiune pe preturi".
Florin Cîţu, premierul României: "Preturile sunt determinate de piata intr o economie libera. si imi place ca vorbim doar atunci cand preturile mai cresc putin, dar nu vorbim de ele cand scad. Ar trebui sa ne obisnuim cu preturi care cresc si scad, pt ca asta inseamna economie de piata".
Ca şi cum nu era de ajuns, euro a atins astăzi un nou maxim istoric. Moneda europeană a fost cotată la 4 lei şi 92 de bani. Cum ţara noastră e dependentă de importuri, asta se va traduce în noi creşteri de preţ raft.
Cristian Paun, economist: "Aceasta inflatie loveste in cei cu venituri f scazute. ei nu au alternative sa se protejeze". În România, 1.4 milioane de persoane primesc salariul minim pe economie.