Secretul unei vieţi fericite: interacţiunile pozitive cu colegii de serviciu. Lista cu joburi de evitat
Locul de muncă este o parte foarte importantă a vieţii, la fel şi interacţiunile cu colegii de serviciu. De aceea, trebuie să alegem un domeniu şi un mediu care să ne uşureze viaţa şi nu să o încarce. Iată o listă cu domeniile de lucru pe care ar trebui să le ocoliţi, dacă vă doriţi o calitate mai bună a vieţii.
De Bogdan Alecsandru la 19.04.2023, 17:48Din 1938 încoace, cercetătorii de la Universitatea Harvard au adunat dosare medicale de la 700 de participanți cărora le-au pus întrebări despre viața lor din 2 în 2 ani. Secretul pentru o viață fericită nu ar fi banii, succesul profesional sau dietele. Relațiile pozitive îi țin pe oameni fericiți, iar acestea sunt legate de locul de muncă.
Slujbele care necesită puțină interacțiune umană și nu oferă oportunități de a construi relații semnificative cu colegii de muncă tind să ducă la cei mai nefericiți angajați, arată cel mai amplu studiu despre fericire. Alt studiu spune că atunci când 2 oameni lucrează împreună pentru un proiect, regiuni cheie ale creierului se sincronizează și lucrează ca un singur sistem pentru rezolvarea sarcinii.
Sunt destule locuri de muncă unde angajații suferă de singurătate, nu au colegi cu care să rezolve sarcinile, cum ar fi livratorii, cei care desfășoară muncă pe teren sau cei din vânzările on-line. Putem să putem să îi pomenim și pe cei din turele de noapte, relațiile lor interpersonale sunt mai reduse.
Singurătatea poate crește riscul de deces
- Care vor fi cele mai căutate meserii în viitor. Pentru unele nici măcar nu ai nevoie de studii universitare
- Meserii de viitor pentru tinerii români. Care vor fi profesiile cele mai căutate şi bine plătite
- Meseriile pentru care facultatea se reduce la 2 ani. Angajatorii, disperaţi să îi angajeze imediat, cu salarii de...
Angajații din call center sunt stresați iar locurile lor de muncă sunt frustrante pentru că acumulează energie negativă din apelurile telefonice. Agenții de pază, iarăși, sunt un exemplu de nefericire la locul de muncă. Timpul pe care trebuie să îl consume se scurge greu, contactul scurt cu foarte mulți oameni și lipsa unei relații cu alți angajați din companie fac din acest loc de muncă unul care nu este neapărat dorit cu ardoare.
Studiile spun că pe măsură ce îmbătrânim singurătatea poate crește riscul de deces la fel de mult ca fumatul, inactivitatea fizică sau probleme medicale, cum ar fi obezitatea. Relațiile pozitive la locul de muncă și motivarea să lucrezi în echipă crec productivitatea muncii pentru că programarea umană este bazată pe ideea de grup, nu pe individualism. Suntem programați să lucrăm în relație unul cu celălalt, să reacționăm la nevoile emoționale ale celuilalt. Avem nevoie de validare, acceptare, includere. Asta nu putem primi decât într-o relație cu cei din jur sau cu cei de la muncă.