Antena Meniu Search
x

Meserii de viitor pentru tinerii români. Care vor fi profesiile cele mai căutate şi bine plătite

Atunci când ne gândim la meseriile, ne imaginăm că vom lucra alături de roboţi, sau că multe din job-urile actuale vor dispărea şi vor fi înlocuite cu altele noi, bazate pe tehnologie. Care credeţi că vor fi meseriile viitorului?

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 17:00

Meserii de viitor pentru tinerii români. Care vor fi profesiile cele mai căutate şi bine plătite
Meserii de viitor pentru tinerii români. Care vor fi profesiile cele mai căutate şi bine plătite - Shutterstock

Discuția despre meseriile viitorului nu este nici pe departe una nouă. Este o preocupare constantă pentru persoanele care vor să aibă o carieră de succes. Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut şi meserii și opțiuni de carieră noi. Totuși, până la roboți și mașini zburătoare mai sunt câteva aspecte de discutat. Iată care sunt meseriile viitorului!

Top 10 meserii de viitor pentru tinerii români

1) Asistenţi medicali

Sistemul sanitar ar putea avea mari probleme din cauza unei populaţii îmbătrânite şi cu o viaţă mai lungă. Multe regiuni ar putea suferi grave deficienţe de medici, astfel acest sector oferă meserii de viitor stabile. 

Pe acelaşi subiect

2) Avocat în afaceri internaţionale

Avocatul care activează în domeniul internaţional se deosebeşte de figurile mai tradiţionale, prin abordarea sa mai amplă şi mai dinamică a dreptului şi economiei. Evoluţiile din ce în ce mai globale ale pieţei vor necesita, în viitor, un număr tot mai mare de experţi în macro şi microeconomie, cu competenţe integrate în cunoaşterea sistemelor de reglementare şi a mecanismelor pieţelor internaţionale. Citirea bilanţului unei companii, pregătirea şi interpretarea documentelor contractuale, asistarea unei companii în procesele de internaţionalizare, aplicarea cunoştinţelor referitoare la dreptul comercial şi pieţele financiare. 

3) Inginer biomedical

Profesioniştii din acest domeniu încep deja să revoluţioneze industria medicală. De fapt, ingineria biomedicală este probabil una dintre cele mai bune cariere în care să te angajezi dacă vrei ca munca ta să aibă un impact pozitiv în anii următori şi să devină o meserie de viitor stabilă. De exemplu, mulţi dintre ei ajung să proiecteze lucruri precum dispozitive medicale sofisticate, organe artificiale, părţi ale corpului bionic şi implanturi biologice. 

4) Inginer de asistenţă medicală de la distanţă

Pe măsură ce tehnologiile de robotică şi comunicaţii devin mai avansate, este posibil ca medicii şi alţi specialişti în asistenţă medicală să se consulte cu pacienţii fără a fi prezenţi fizic. Tehnologia este sufcient de dezvoltată şi perfecţionată pentru a permite chirurgilor să efectueze operaţiuni la distanţă cu ajutorul roboţilor. 

În viitor, mai mulţi ingineri de asistenţă medicală la distanţă vor dezvolta şi coordona utilizarea tehnologiei avansate care permite pacienţilor să fie diagnosticaţi şi trataţi de aproape orice specialist medical din lume, indiferent de locul în care se află fizic. Cu siguranţă, medicina are un rol decisiv în concepţia despre meserii de viitor.

5) Manager de tranziţie digitală

Revoluţia digitală este deja în plină desfăşurare şi pentru companii este din ce în ce mai esenţială să angajeze profesionişti cu experienţă în domeniile economico-managerial, tehnologic şi statistico-matematic. Viitorii manageri de tranzitie digitală iniţiază procese de transformare digitală în diverse tipuri de organizaţii, permiţând o abordare inovatoare în crearea de modele de afaceri bazate pe aplicarea strategică a noilor tehnologii digitale. 

6) Manager de proiect

O a două figură care se va bucura de oportunităţi geniale de angajare în viitor este cea a Managerului de Proiect. Acest profesionist, în general inginer de management, este responsabil pentru demararea, planificarea, implementarea şi încheierea unui proiect de afaceri, având responsabilitatea de a monitoriza progresul acestuia şi de a-şi conduce echipa către scopul dorit de client. Abilităţi de leadership, interpersonale şi de management, dar nu numai: păstrarea unei viziuni operaţionale şi complete asupra proiectelor este un pas decisiv pentru succesul companiilor, care în viitor s-ar putea să nu reuşească să facă mai mult fără un astfel de angajat, puternic orientat spre obiective.

7) Manager e-commerce

Economia şi piaţa post-pandemică au fost chemate să facă faţă unei provocari fără precedent, răspunzând nevoilor unei societăţi ale cărei nevoi de cumpărare s-au schimbat ireversibil. Afacerile online şi platformele de comerţ electronic reprezintă noile paradigme ale ţesăturii antreprenoriale actuale, iar viitorii manageri de comert electronic sunt chemaţi să dobândească competenţe specifice în marketing digital şi management de proiect. Astfel spus, aceştia creează, coordonează şi gestionează activităţile de vânzări online ale companiei, definind strategii care vizează generarea de venituri care derivă din produse sau servicii afişate în fereastra de pe web.

8) Specialist SEO

Cunoaşte Google şi toate secretele lui, exprimă concepte în cuvinte cheie, se identifică empatic cu utilizatorul şi curiozităţile sale, are grijă să plaseze conţinutul online în fruntea listei de rezultate pe motoarele de căutare. Strategiile de content marketing şi Specialistul SEO vor fi o figură cheie din ce în ce mai solicitată de companii, pentru a creşte autoritatea, vizibilitatea şi traficul organic al unui site de orice fel.

9) Data Scientist

In zilele noastre, datele mari sunt elemente fundamentale ale vietii noastre de zi cu zi si descriu aproape fiecare aspect al vietii noastre sociale. In cadrul unei companii, rolul unui Data Scientist se concentreaza pe organizarea, clasificarea si analiza unor cantitati mari de date. Cunoasterea instrumentelor de ultima ora, cum ar fi analiza, tehnologiile cloud, automatizarea si machine learning sunt astazi esentiale pentru luarea deciziilor care vizeaza cresterea companiei. A avea o figura profesionala interna capabila sa colecteze si sa codifice date structurate si nestructurate va ajuta companiile viitorului sa castige competitivitate si sa-si cunoasca mai bine publicul tinta.

10) Cloud Architect

O profesie digitala emergenta care cu siguranta merita mentionata este cea a arhitectului Cloud. Aceasta noua figura profesionala se prezinta ca un arhitect de sisteme IT, care are sarcina de a face procesele de business de management, comunicare si partajare a informatiilor mai agile. In detaliu, un arhitect cloud este responsabil pentru proiectarea si construirea de medii cloud scalabile si flexibile, oferind un raspuns pozitiv la schimbare si asigurand o adaptare mai rapida la nevoile de afaceri ale unei intreprinderi.

Alte meserii care ar putea apărea în viitor

  • Dezvoltatori de software
  • Creatorii de conţinut digital
  • Consilieri pentru creatorii de conţinut
  • Profesor online
  • Antrenor personal de fitness online
  • Analist de date
  •  Inginer de mediu
  • Manager deşeuri
  • Analist de învăţare automată cuantică
  • Manager de trafic online plătit
  • Inginer biologie sintetică
  • Inginer de control climatic
  • Specialist în agricultură urbană
  • Tehnician în energie solară
  • Tehnician în domeniul energiei eoliene
  • Ofițer de risc pentru mașini inteligente
  • Specialist în gestionarea abonamentelor
  • Dezvoltator de mașini zburătoare
  • Designer de interfețe haptice
  • Planificator șef de obiective
  • Specialist în securitate cibernetică
  • Voice UX designer
  • Director de Business Behavior
  • Auditor de biasuri algoritmice
  • Manager de proiectare smart home
  • Arhitect de arene esports
  • Inginer/ arhitect de mediu
  • Specialist în protecția identității virtuale
  • Designer de personalitate robotică
  • Manager de săli de jocuri VR
  • Consultant fermă verticală
  • Croitori digitali
  • Curatori de memorie
  • Manageri de AI Business Development

Meserii de viitor pentru femei

Piaţa muncii a viitorului se bazează pe tehnologie, doar că, paradoxal, mai mult ca oricând, va fi nevoie şi de oameni creativi, iar aici femeile, cu sensibilitatea lor specifică şi cu inclinaţia către artele frumoase, pot contribui. 

Prin urmare, ca meserii de viitor pentru femei, arta, zona de creaţie, de spiritualitate nu vor rămâne niciodată fără oportunităţi, iar tocmai pentru că ne scufundăm în tehnologie, ele vor fi din ce în ce mai apreciate şi valorificate, inclusiv financiar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Meserii de viitor pentru tinerii români. Care vor fi profesiile cele mai căutate şi bine plătite