Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cele mai vânate profesii între tinerii din generaţia Z. Cel mai mult contează salariul şi programul flexibil

Mai puţini medici, mai mulţi roboţi. Viitorul arată complet diferit pe piaţa muncii. Cele mai vânate profesii de noi sau de părinţii noştri nu mai sunt de interes pentru generaţia Z. Tinerii se visează acum specialişti în inteligenţă artificială, dezvoltatori de software sau gameri. 

de Andra Costea

la 20.02.2025 , 18:09

Vremuri noi, cerinţe noi pe piaţa muncii. Tinerii generaţiei Z sunt influenţaţi puternic de digitalizare, iar asta se vede şi în alegerea job-ului. Cosmin are 23 de ani şi se vede lucrând doar în industria de gaming sau tehnologie. 

Profesiile generaţiei Z

"În primul rând este în jurul nostru, am crescut cu ea este foarte relevantă pentru cine sunt şi ceea ce facem zi de zi", spune Cosmin Mihai Nstasă, student.

Vezi și

"Joburile pe care tinerii şi le doresc sunt în zona de IT în primul rând, este pe primul loc, tehnologie, intelegenţă artificială, inginerie, urmate de joburile de formatori, de educaţie, de trainig. Abia apoi vorbim de medicină cu un twist. E vorba de wellbeing şi medicină de sănătate mentală, urmat apoi de psihologie şi pe locul 5 artă şi cultură, zona creativă", a explicat Silvia Luican, sociolog.

Pe acelaşi subiect

Ce vor de la jobul ideal

"În momentul de faţă ne dorim felxibilitate din partea candidaţilor şi adaptabilitate la noi tehnologii", spune Mariana Lupuianu, director de recrutare.

Pe lângă salariu, un rol important pentru tineri îl joacă şi libertatea. "De la viitorul job îmi doresc libertate să pot să fac alegeri, flexibilitate la program, tot felul de lucruri care fac viaţa mai uşoară", adaugă Cosmin Mihai Nstasă, student.

Când vine vorba de ce îi motivează pe tineri în ziua de azi, lucrurile s-au schimbat un pic faţă de anii trecuţi. Peste 50% se gândesc la împlinire personală şi la salariu motivant şi din ce în ce mai puţini se gândesc la spirit de echipă şi la beneficii extrasalariale

"Tinerii îşi doresc să aibă timp şi pentru familie, să se bucure de ceea ce fac. Vedem unul din doi tineri îşi doreşte să fie antreprenor. Dacă se vor angaja, vor căuta beneficiile la care se aşteaptă de la această direcţie profesională, libertate înseamnă să aibă flexibilitate în ceea ce priveşte orarul de lucru", mai spune Silvia Luican, sociolog.

Deşi tinerii tind spre schimbare şi dezvoltare, România rămâne totuşi în urmă faţă de alte ţări în adoptarea noilor tehnologii.

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Ştiri economice » Cele mai vânate profesii între tinerii din generaţia Z. Cel mai mult contează salariul şi programul flexibil