Sfatul specialiştilor pentru românii cu credite la bancă, după ce ROBOR şi IRCC au atins valori istorice
În ziua în care a intrat în vigoare ordonanţa care permite amânarea ratelor bancare, indicii în funcţie de care se calculează acestea ating valori istorice. IRCC s-a majorat cu aproape un procent faţă de sfârşitul anului trecut, iar ROBOR la trei luni îşi continuă creşterea pentru a 5-a zi consecutivă. Cei mai afectaţi sunt românii care au luat credite în lei înainte de mai 2019.
De Greta Neagu la 01.07.2022, 15:31Românii pot să-si amâne ratele pentru maxim 9 luni, de la 1 iulie, dacă dovedesc că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut veniturile nu au crescut, însă cheltuielile au crescut cu 25%. Măsura vine în contextul în care ROBOR şi IRCC au atins valori istorice.
Analiştii ne sfătuiesc să apelăm la această variantă doar în situaţia în care avem neapărat nevoie, pentru că dobânzile se acumulează şi se adaugă ulterior la ratele pe care le plătim.
Estimează analiştii că ROBOR ar putea să depăşească pragul de 8% undeva spre finalul acestui an, iar IRCC să ajungă la nivelul de 4%. Sigur că ulterior vor începe să scadă, însă nu ştim care va fi această perioadă.
ROBOR, 1 iulie 2022. Indicele la 3 luni doboară noi recorduri; cea mai mare valoare din 2010
- ROBOR, 1 iulie 2022. Indicele la 3 luni doboară noi recorduri; cea mai mare valoare din 2010
- Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut la 2,65%, de la 1,86% pe an
- Amânarea ratelor pentru nouă luni, o soluție pe termen scurt. Avertismentul specialiștilor: se pot pierde sume...
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 6,47% pe an, faţă de 6,44% în şedinţa precedentă, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 25 noiembrie 2010, respectiv 6,45%.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,60% pe an, de la 6,58% pe an, iar ROBOR la 12 luni se situează la 6,73% pe an, de la 6,72% joi.
Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut la 2,65%
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I din 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).