Termenul de plată pentru impozite în 2023. Ce se întâmplă dacă nu respecţi data limită
Ca în fiecare an, românii au de plătit şi în 2023 o mulţime de taxe şi impozite, iar multe dintre ele au fost majorate, astfel că ar urma să simţim şi mai aspru în buzunare achitarea datoriilor către stat.
De Redactia Observator la 18.01.2023, 14:09- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Românii au de achitat numeroase taxe şi impozite către stat.
În principiu, cele mai multe dintre impozite pot fi achitate în două rate, primul termen major fiind 31 martie, iar al doilea fiind 30 septembrie. Totuşi, trebuie să ştiţi că beneficiaţi de anumite facilităţi fiscale dacă achitaţi un impozit integral până la primul termen, respectiv până la sfârşitul lunii martie.
În plus, trebuie să ştiţi că impozitul pe teren, clădire sau maşină care nu depăşeşte 50 de lei trebuie achitat integral până la sfârşitul lunii martie. Dacă totuşi suma este mai mare, însă doriţi să o achitaţi integral până la sfârşitul lunii martie, atunci beneficiaţi de o bonificaţie de până la 10%.
Lista taxelor şi impozitelor pe care le datorează românii
Românii au de achitat, în fiecare an, o mulţime de taxe şi impozite către statul român. Vorbim în primul rând de impozitul pe clădire, impozitul pe teren sau impozitul pe maşină.
Apoi, luăm în calcule şi celelalte taxe şi impozite care diferă de la un caz la altul. Ne gândim aici în special la persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau la cei care obţin venituri, de exemplu, din chirii.
Trebuie precizat că persoanele care nu respectă termenele respective devin, automat, autorii unor infracţiuni. Pentru că "se constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor".