Antena Meniu Search
x

Impozit minim de 15% pentru multinaționale, stabilit de țările UE. Decizia europenilor va "avea un efect de domino" la nivel global

După mai multe luni de negocieri, statele UE au ajuns la un acord asupra unei cotă minimă de impozitare de 15% pentru multinaționale. Primele planuri în acest sens au fost anunțat la întâlnirea de la Paris din 2020 a OCDE, fiind agreate de 136 de țări. Totuși, acestea nu au făcut eforturi reale în ceea ce privește implementarea acestei idei. Primele estimări indică faptul că aproape 2.000 de corporații vor intra sub incidența acestor noi reglementări, notează Financial Times.

de Redactia Observator

la 19.12.2022, 09:20

Steagul Uniunii Europene
Impozit minim de 15% pentru multinaționale, stabilit de țările UE. Decizia europenilor va "avea un efect de domino" la nivel global - Profimedia

 În UE, planurile considerate esențiale pentru a face sistemele de taxare să funcționeze din cauza numărului mare de multinaționale cu sediul în regiune, s-au lovit inițial de refuzuri din partea guvernelor de la Varșovia și Budapesta. Dar, joi, Consiliul Uniunii Europene, care este format din miniștri din statele membre, a aprobat o directivă pentru a introduce o taxă minimă pentru marile întreprinderi multinaționale, punând capăt mai multor luni de negocieri dificile.

Țările Uniunii Europene trebuie acum să transpună propunerile prevăzute în directivă în legislația națională până la sfârșitul anului 2023. În caz contrar, ar putea fi trimise în fața Curții Europene de Justiție.

Decizia UE va avea un efect de domino

OCDE estimează că între 1.800 și 2.000 de companii cu sediul central în UE vor intra sub incidența taxei, iar nivel global ar putea fi vorba de aproximativ 8.000 de entități. Achim Pross, director adjunct la centrul fiscal al organizației, a declarat că aprobarea directivei a fost un "moment important" pentru succesul acordului fiscal și va "avea un efect de domino", ceea ce va duce la accelerarea eforturilor altor țări de a pune în aplicare măsura.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie, Coreea de Sud și Elveția au elaborat deja proiecte de lege pentru implementarea acestei taxe, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă și Singapore au lansat consultări cu privire la normele OCDE. Alte opt țări și-au exprimat în mod oficial sprijinul pentru această taxă. Peter Barnes, specialist fiscal la firma de avocatură Caplin & Drysdale din Washington, a declarat că acordul UE "a fost destul de remarcabil" și a oferit "o justificare altor țări care susțin o taxă minimă globală, dar nu doresc să fie primii care iau această decizie".

Julian Feiner, directorul departamentului de taxe al firmei de avocatură Clifford Chance, a declarat că acordul UE va "prolifera adoptarea pe scară mai largă" a taxei. Acordul fiscal face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri aprobate la summitul liderilor UE de joi seara. Acordul, menit să elimine evaziunea fiscală și să pună capăt unei curse către un nivel inferior al impozitării întreprinderilor, se va aplica tuturor companiilor multinaționale cu venituri anuale de peste 750 milioane de euro.

Taxa ar putea genera venituri suplimentare pentru state de aproximativ 150 de miliarde de dolari anual în întreaga lume. Taxa este, de asemenea, concepută pentru a avea efecte de domino, țările riscând să piardă venituri dacă nu o implementează.

Statele Unite au încercat să introducă cota de taxare de 15% la începutul acestui an, dar au omis elemente importante ale acordului OCDE, inclusiv măsuri menite să elimine practica multinaționalelor de a înființa filiale în paradisuri fiscale. Ar fi "foarte dificil pentru companiile americane" să respecte atât regulile SUA, cât și cele ale OCDE, iar decizia UE "ar trebui să determine" Congresul SUA să încerce să alinieze sistemele, a spus Barnes. Acest lucru ar ușura povara asupra multinaționalelor forțate să respecte mai multe coduri fiscale în loc de un standard global, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Impozit minim de 15% pentru multinaționale, stabilit de țările UE. Decizia europenilor va "avea un efect de domino" la nivel global