Tradiţia dintr-un sat din Gorj, ucisă de secetă: "Dacă n-ai apă, pui degeaba". Nea Ion e printre puţinii producători care nu a renunţat la ea
După un an cu temperaturi record şi ploaie puţină, mulţi producători de legume au renunţat la agricultură. Într-un sat din Gorj, cunoscut pentru recoltele bogate de varză de toamnă, puţini s-au încumetat să mai cultive. Au ce aduna de pe câmp doar cei care au forat puţuri şi au irigat permanent răsadurile.
De Diana Speretoiu la 07.10.2024, 20:06Nea Ion e printre puţinii producători de varză din Băleşti. Cei mai mulţi au renunţat la culturile de toamnă din cauza secetei. Câmpurile care n-au fost udate n-au produs nimic în această toamnă. Împreună cu familia, nea Ion a plantat 50 de mii de fire de varză. Un izvor care încă n-a secat l-a ajutat să ude legumele toată vara şi acum are ce culege.
Tradiţia ucisă de secetă
"Avem un pârâu de unde am luat apă şi am udat-o în continuu. Altfel nu se făcea nimic, nici 5% din toata varza", a declarat Ion Holt, producător.
Cu patru lei se vinde acum un kilogram de varză, dar sezonul abia a început. Varza pentru murături se cumpără direct din câmp. Aici, în funcţie de cantitate, şi preţul se negociază.
"Vin direct în luncă, de acasă, nu prea plecăm în târg cu ea. Avem oameni care vin în fiecare an şi ne ia varza de acasă, varză de-a noastră, răsadul nostru. Asta-i tradiţia comunei. În fiecare an, noi cultivăm varză", a declarat Ion Holt, producător.
Însă puţini sunt cei care mai duc tradiţia mai departe. Sunt descurajaţi de seceta care e tot mai aprigă cu fiecare vară. Odinioară, aici existau sisteme de irigaţii, dar au dispărut de mult aşa că fiecare producător e pe cont propriu.
"Mai ales că anul ăsta n-a fost apă, jumătate s-a redus. Am făcut crovuri şi n-a ieşit apă deloc. Şi balta asta n-a secat niciodată. Era de o jumătate de metru apa, ce s-a întâmplat, atâta secetă. Dacă n-ai apă, pui degeaba. Munceşti şi fără apă nu se face", a declarat Gheorghe Mălăianu, producător.
Un kilogram se vinde cu patru lei
"Pentru a obţine o producţie de varză mulţumitoare, a fost nevoie de investiţii majore. Fermierii au trebuit să foreze singuri puţuri pentru că am avut un deficit de apă în sol şi costurile fiind mari, fermierii care nu au avut posibilităţi au renunţat la a mai cultiva suprafeţele cu varză de Băleşti", a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.
Cine nu şi-a cultivat varză pentru murat în propria grădină de legume, preferă să o cumpere de la producător şi mai rar din supermarket.
"În general de la producători, de la băieţii de la Băleşti, partea asta, cam toţi cumpărăm de acolo că sunt cei mai mulţi producători", spune un bărbat.
În pieţe, un kilogram de varză costă între 4 şi 5 lei.