Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Murături mai scumpe, după ce seceta a compromis majoritatea culturilor. Leguma care a ajuns 6 lei kg: "E un an pierdut"

În curând, apare în pieţe varza de Buzău, cel mai bun soi pentru murăturile de iarnă. Din păcate, va fi mai scumpă în acest an, din cauza secetei. Preţurile, spun producătorii, nu vor scădea sub 5-6 lei în această toamnă. 

de Adrian Bonciu

la 28.09.2024 , 14:08

Celebra varză de Buzău este în pericol anul acesta. Din cauza temperaturilor ridicate, plantele fie s-au uscat, fie au fost atacate de dăunători.

În aceste condiţii, legumicultorii înregistrează deja pierderi şi se tem că temperaturile anormale le-ar putea compromite întreaga recoltă. "Anul ăsta la mine cred că e un an pierdut, aşa doar de recuperare. Piaţa e imprevizibilă şi consumatorii se adaptează la ce avem. Nu mai consumă sărmăluţe, mânâncă altceva", ne spune Ion Mihai, legumicultor.

Românii cumpără în avans de teama scumpirilor

Vezi și

Între timp, la tarabele din pieţe a ajuns deja varza românească din soiurile care se plantează mai devreme în grădini. Un kilogram se vinde cu 5-6 lei, iar comercianţii spun că preţul va rămâne ridicat în continuare. "Chiar mă uitam de dimineață, era o persoană care a luat doi saci. Am zis, măi, de acum? Poate teama să nu se scumpească", povesteşte un comerciant.

Dintre toate soiurile, varza de Buzău este cea mai potrivită pentru conservare pe timpul iernii. Este însă un soi care se plantează în iulie şi se recoltează toamna târziu, fiind astfel mai sensibilă la variațiile climatice şi la dăunători.

Adrian Bonciu Like
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri economice » Murături mai scumpe, după ce seceta a compromis majoritatea culturilor. Leguma care a ajuns 6 lei kg: "E un an pierdut"