Trucul legal prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii: "Explicaţia e foarte simplă"
Cu zâmbetul încă pe buze după Revelion, 500.000 de români au primit astăzi un mesaj care le-a alungat buna dispoziţie. Băncile i-au anunţat că vor plăti sute de lei în plus la ratele împrumuturilor în lei, calculate în funcţie de indicele de referinţă al creditelor. IRCC s-a mărit faţă de ultimul trimestru, dar economiştii ne învaţă un truc legal pentru a scăpa de povara datoriilor.
De Greta Neagu la 01.01.2023, 19:56"Vă informăm că din februarie rata creditului ipotecar la care sunteţi titular va fi 3.000 de lei, ca urmare a modificării IRCC. Vă mulţumim". Băncile nu au pierdut timpul - şi-au informat clienţii încă din prima zi a lui 2023 că le datorează mai mulţi bani. La un împrumut de 410.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata a crescut cu peste 1.100 de lei într-un an. În următoarele trei luni, indicele de referinţă folosit la calcurea ratelor este 5,71%.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Eu mă aştept să fie un an cu multe provocări, în continuare.
Andreea Nica, analist financiar: Știm deja care va fi nivelul IRCC din aprilie. Va fi la şase la sută. Deci IRCC va continua să crească.
Greta Neagu, reporter Observator: Pentru următoarele trei luni o persoană care are un credit de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani, plăteşte o rată de 2.656 de lei. Din aprilie, odată ce IRCC va ajunge la 6%, aşa cum estimează analiştii, aceeaşi rată va ajunge la peste 3.500 de lei.
- "Am găsit un apartament care ne-a plăcut". Coșmarul unui român care calculase că va plăti o rată lunară de...
- Cine sunt românii care vor trebui să scoată din buzunare mai multe sute de lei în 2023
- Cu cât au crescut ratele creditelor ipotecare legate de ROBOR şi IRCC. Ce îi aşteaptă pe românii care vor...
Cine are credit în lei şi rata calculată prin IRCC poate folosi următoarele trei luni pentru a datora mai puţini bani băncii
Greta Neagu, reporter Observator: Orice rată este formată dintr-o parte principală şi dobândă. În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit.
De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata ajunge aproape de 1.500 de lei. Doar 250 de lei din ea înseamnă principalul - restul este dobânda. Cine plăteşte anticipat, cu reducerea perioadei, cei 250 de lei, scapă mai repede de datorii.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Câteva capacane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat. Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă. Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata.
IRCC a înregistrat luna aceasta cea mai mare creştere de când a fost introdus, în 2019.