Vești proaste pentru românii cu salarii de peste 4.000 de lei. O nouă măsură pregătită îi vizează și pe angajații IT
Românii cu salarii de peste 4.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari. PSD a revenit cu ideea impozitării progresive a veniturilor, pe care ar vrea să o aplice de la începutul anului viitor. Măsura este criticată de specialişti, care propun alte soluţii pentru creşterea încasărilor la buget. Prima dintre ele - renunţarea la tratamentul fiscal preferenţial pentru angajaţii din IT sau construcţii.
De Ioana Matei la 16.05.2022, 20:50După 18 ani, românii cu salarii peste medie ar putea fi, din nou, suprataxaţi. PSD vrea să renunţe la cota unică, de 10%, în favoarea impozitului progresiv, de la 1 ianuarie 2023.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Ori intrăm într-o logică cum este toată lumea şi toate ţările dezvoltate, ori încercăm să ne minţim cu această cota unică, care nu mai este unică, de fapt.
Adrian Vasilescu, consilier BNR: Avem un deficit mare.Teoretic, soluţia este impozite mai mari.
Angajaţii vor plăti impozite diferite, în funcţie de nişte praguri stabilite în Codul Fiscal. Românii cu salarii mici, până în 2000 de lei, ar scăpa de taxare, iar cei care câştigă peste nivelul salariului mediu ar fi cei mai afectaţi.
- Aproape jumătate dintre angajaţii de la stat nu şi-au primit salariile la timp. Autorităţile spun că din cauza...
- Ce salarii au militarii români în 2022. Solda promisă de MApN pentru voluntari
- Marcel Ciolacu anunţă noi măsuri fiscale pentru români: "Va trebui să le luăm şi să le prezentăm până în...
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Cineva care va câştiga mai mult, nu numai că va plăti mai mult, dar şi cota aplicată va fi mai mare. O asemenea măsură, practic, dezavantajează clasa mijlocie, pe care România încearcă să o construiască.
Gabriel Biriş, consultant fiscal: Nu ştiu care ar fi scopul să revenim la impozitul progresiv, în condiţiile în care cota unică a adus cu 40% mai multe venituri.
Măsura pregătită îi vizează și pe angajații IT
Specialiştii recomandă eliminarea tuturor excepţiilor. Cu alte cuvinte, cei peste 100 de mii de angajaţi din industria IT, care acum nu plătesc impozit pe salarii ar urma să nu mai beneficieze de această măsură. La fel şi cei din construcţii, dar şi nou-propuşii salariaţi din agricultură. Efectul în sectorul IT ar fi devastator, spun cei din industrie.
Ana Pohrib, People Ops Manager: 10% este o valoare mare ce-i poate impacta salariul net şi un prim scenariu la care ne aşteptăm este un exod al acestor talente din industria de IT&C către ţări cu o fiscalitate mai bună.
Economiştii recomandă inclusiv reducerea plafonului de impozitare a profitului IMM-urilor, de la 1 milion, la 100.000 de euro.
Gabriel Biriş, consultant fiscal: Doar 5% din companii mai au obligaţia să declare şi să plătească impozit pe profit. 5%! Păi, tu nu vrei să impozitezi profitul!
Setul de modificări fiscale propuse de economişti ar urma să reducă deficitul bugetar, care depăşeşte 7% din PIB, mai mult decât dublul ţintei asumate până în 2024 şi ar creşte veniturile la bugetul de stat, unde stăm mai prost decât vecinii bulgari sau unguri.
Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă: Explicaţia pentru care noi colectăm puţin din taxe şi impozite ţine, în primul rând, de evaziunea fiscală foarte înaltă, în special la TVA.
Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: În următoarele zile vom începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune.
Impozitarea progresivă, dar şi celelalte modificări fiscale ar trebui convenite în coaliţie în următoarele două săptămâni. Altfel, nu vor putea fi cuprinse în planul de buget pentru anul viitor.