Antena Meniu Search
x

Document Ce salarii au militarii români în 2022. Solda promisă de MApN pentru voluntari

Salarii militari români pe 2022. Cea mai mare soldă plătită în luna aprilie 2022, în Armata Română, a fost de 18.142 lei net. Suma a fost încasată de un ofițer superior cu funcție de conducere. În schimb, cel mai mare salariu al unui soldat profesionist sau gradat nu a depășit 4.085 lei net. La birourile de recrutare a rezerviștilor voluntari au ajuns să fie peste trei candidați pe un post liber, după ce Ministerul Apărării a triplat soldele. Înainte, un rezervist voluntar lua doar 1.500 de lei, pe perioada cât făcea instrucție.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.05.2022, 16:48

militari români
Militari români la exercițiuni Rapid Trident 2019, Liov, Ucraina - Shutterstock

Soldele primite de angajații MApN sunt cele stabilite pentru program normal de lucru. În sumele de mai jos, publicate de Ministerul Apărării Naționale, nu sunt incluse drepturile cu caracter nepermanent obținute de categoriile de personal cu activități specifice (piloți, magistrați militari, medici și profesori universitari sau forțe pentru operațiuni speciale).

Salarii militari români. Solda pe anul 2022

*Minimul și maximul veniturilor salariale nete achitate personalului din MApN - în luna aprilie 2022 pentru luna martie 2022.

Soldă Ofițer 2022 (funcție cu comandă): minim 2.733 lei net - maxim 18.142 lei net;

Pe acelaşi subiect

Soldă Ofițer 2022 (funcție fără comandă): minim 2.443 lei net - maxim 11.533 lei net;

Soldă Maistru militar 2022: minim 2.290 lei net - maxim 4.945 lei net;

Soldă Subofițer 2022: minim 2.284 lei net - maxim 4.932 lei net;

Soldă SGP, Soldaţii şi Gradaţii Profesionişti: minim 1.848 lei net - maxim 4.085 lei net;

Salariu FP, Funcționar Public (funcții cu comandă): minim 6.437 lei net - maxim 12.641 lei net;

Salariu FP, Funcționar Public (funcții fără comandă): minim 2.324 lei net - maxim 8.236 lei net;

Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții cu comandă): minim 2.463 lei net - maxim 12.776 lei net;

Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții fără comandă): minim 1.655 lei net - maxim 7.736 lei net;

Bătaie pe posturile de rezerviști voluntari din Armată. Cu cât s-au mărit soldele

Situație inedită la birourile de recrutare ale MApN, după ani întregi în oficialii din Apărare au încercat fără succes să recruteze rezerviști voluntari. Acum, după mărirea soldelor, Ministerul Apărării se confruntă cu un aflux mare de candidați.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat că, în prezent, un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie, fiind modificată legea care prevedea indemnizaţii mai mici.  Ministrul a adaugat că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei cu vârste între 18 şi 35 de ani care vor să facă stagiul militar voluntar. "Avem două sisteme de voluntariat - este, credem, una din soluţiile viitoare pentru resursa activă din zona rezervei umane pentru apărarea României. Unul este cel de rezervişti voluntari, aceştia fac un stagiu de pregătire în jur de trei sau patru luni de zile şi apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire; înainte, prin prima lege – noi am modificat această lege acum –, era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta", a declarat Vasile Dîncu, la sfârșitul lunii aprilie.

Mărirea indemnizaţiei a avut urmări imediate, a precizat ministrul Apărării

"În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei (cu toate sporurile aferente - n.red.) poate să câştige un rezervist în perioada în care face instrucţie şi o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei (când stau acasă - n.red.), plus alte drepturi pe care le pot obţine, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante, sunt beneficii importante… şi, ca un efect, aş putea să spun următorul lucru: am avut anul acesta o rezervă de locuri neocupate de anul trecut, din 2021, de 444 de locuri pentru rezervişti şi avem în acest moment 1.400 de dosare. Deci, a devenit mult mai atractivă şi vom putea alege cel puţin acest număr care ne trebuia pentru perioada anului trecut", a explicat Dîncu. 

Conform unor surse din Armată, cele 444 de locuri de rezervişti voluntari – maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi – sunt disponibile în unităţi militare din 15 judeţe: Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea. 

MApN vrea să recruteze circa 10.000 de voluntari

Vasile Dîncu a mai explicat că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei între 18 şi 35 de ani, care vor să facă stagiul militar voluntar. "Aceştia pot să facă un stagiu şi după aceea rămân cu această pregătire, în timpul stagiului pot să primească o indemnizaţie, nu am stabilit încă acest lucru, suntem în studiu, suntem cu un proiect de lege pe care îl vom lansa săptămânile viitoare, au şi diferite drepturi, beneficiază de pregătire militară şi evident că au o cale directă în care se pot angaja apoi în zona soldaţilor profesionişti. (…) În viitorii 4-5 ani ne gândim să aducem în zona aceasta de rezervă activă a Armatei în jur de 10.000 de voluntari pe această cale şi credem că vom reuşi să facem acest lucru pentru că şi aceste situaţii, situaţia asta din Ucraina şi această nesiguranţă a noastră, pe foarte mulţi i-au incitat nu numai să-şi ia paşapoarte, ci pe unii i-au incitat să facă pregătire militară, pentru că li s-a activat şi sentimentul patriotic", a susţinut Dîncu. 

România are aproximativ 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar, în caz de agresiune armată.

Documente: Venituri aprilie MApN.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri economice » Ce salarii au militarii români în 2022. Solda promisă de MApN pentru voluntari