Aparatul care împiedică frauda la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Două judeţe vor verifica notele astfel
Notele la examenele naţionale nu vor mai putea fi măsluite. Cel puţin asta promit şefii din Educaţie care au cumpărat aparate ce scanează pe loc lucrările elevilor şi le trimit pentru notare profesorilor din alte judeţe. Anul trecut, la un singur examen au fost peste 60 de mii de note greşite.
De Mădălina Iacob la 19.05.2022, 20:13Doar două judeţe vor avea, pentru început, aparate care împiedică frauda. "Un astfel de scanner va exista în toate sălile de examen din judeţele Dâmboviţa şi Călăraşi la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Scopul este ca anul viitor corectarea să se facă digitalizat în toată ţara", arată Mădălina Iacob, reporter Observator. Asta înseamnă că după ce un elev se ridică din banca de examen, merge cu lucrarea la profesorul supraveghetor care va scana pe loc foaia şi o va trimite către platforma naţională de corectare.
Cum vor fi corectate lucrările la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat
"Se aşază lucrarea şi scanarea se face automat. La lucrările la care se constată diferenţă de cel puţin un punct, platforma le direcţionează automat către alţi evaluatori", spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Dincolo de digitalizare, scopul este unul precis: "Se elimină în bună parte erorile umane şi subiectivismul. Nu o să mai poată comunica între ei evaluatorul unu cu evaluatorul doi. Nu ar trebui să fie diferenţe mari. Am văzut 60 de mii de note schimbate anul trecut la un singur examen, enorm!", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Cât costă un scanner pentru examenele naţionale
- Testarea standardizată a elevilor nu este obligatorie. Precizările ministrului Educației despre Evaluările...
- Admitere cu scandal la o şcoală cu renume din Capitală: părinţii acuză conducerea de luare de mită. Directorul...
- Evaluarea Naţională 2022. Câte examene are de dat un elev român. "Aoleu, ce o să se întample?"
"Eliminăm transportul lucrărilor cu riscul de rigoare. Vom putea elimina obligativitatea prezenţei fizice a profesorului evaluator în centrul de evaluare la temperatura de 30 de grade", a afirmat Sorin Ion.
Ministerul Educaţiei a cumparat peste 150 de astfel de dispozitive, iar preţul unuia este de aproximativ o sută de euro.