Antena Meniu Search
x

Video Evaluarea Naţională 2022. Câte examene are de dat un elev român. "Aoleu, ce o să se întample?"

Suntem campioni la teste şi examene pentru elevi. Azi, cei de clasa a patra au început Evaluările Naţionale. După ei urmează clasele a şasea şi înaintea lor au fost cei de clasa a doua. Un stres inutil pentru cei mici, spun specialiştii, mai ales că aceste rezultate nu au nicio finalitate. 

de Redactia Observator

la 17.05.2022, 20:06

Vezi și

Sistemul de educaţie românesc impune zeci de evaluări şi sute de note într-un singur an. "Este doar un test din aceşti cinci ani, iar înaintea testului eram: Aoleu, ce o să se întampleeee?", mărturiseşte o elevă. "Am învăţat înainte şi am repetat pentru acest examen", spune un altul. "Nu am dormit toată noaptea. De ce? Credeam ca o să greşesc". Întrebat de ce vrea nota 10, o fetiţă spune: "Eu repet foarte mult şi exersez. Iar dacă iau notă mică, mă supăr, că mă gândesc că am exersat prea puţin şi mai repet". Sunt gândurile elevilor de clasa a patra care au ieşit de la Evaluarea Naţională. Chiar dacă e un test fara note în catalog, pentru ei presiunea este imensă. "Există un stres foarte mare, copiii sunt obişnuiţi să fie testaţi. Dar aceste evaluări le aduc un plus stresului. Nu sunt pregătiţi să se aşeze în faţa acelei foi albe de A4", crede Cristina Senoş, profesor. În plus, copiii trebuie să se adapteze, an de an, la alte reguli în timpul jocului.  

Câte examene are în total un elev

"În total, vreo nouă examene, cred, în viaţa de şcolar. Începând cu clasa a doua, la limba română şi matematică, urmează clasa a patra. Săptămâna viitoare, clasa a şasea ... Vor intra în emoţiile mari cu aceste evaluări. Sunt unele şcoli sau licee care au introdus aceste admiteri în clasa a cincea, deci o altă evaluare. În iunie începem Evaluarea Naţională la clasa a opta, după cei patru ani, Bacalaureatul. Acum ne pregătim de noile evaluări standardizate", a mai explicat Cristina Senoş. La toate acestea se adaugă zeci de teste şi teze. Vecinii bulgari, de exemplu, au câte o evaluare după fiecare trimestru si patru examene dupa fiecare ciclu de învăţământ. Iar în Spania, proiectele cântăresc mai mult la media generală. 

"Acelaşi tip de foaie, acelaşi tip de aşezare în pagină, aceeaşi structură, acelaşi barem până în clasa a douăsprezecea. Ce fac celelalte sisteme este să îi obişnuiască pe copii, indiferent de materie toată lumea să dea în acelaşi format. Noi toţi, părinţi, profesorii de la clasă ... nu se aliniază să dea acelaşi format de test", spune Gabriela Maalouf, consilier dezvoltare personală.

Evaluarea Naţională la clasele primare

Profesorii cred că Evaluarile Naţionale, mai ales de la clasele primare, ar trebui eliminate. "Atât timp cât acestea se dau la jumătatea lunii mai, este puţin probabil ca majoritatea să meargă acasă şi să începem o recuperare cu ce am rămas în urmă", crede Cristina Senoş. Ministerul Educaţiei lucrează acum la următoarele evaluări standardizate. Elevii din 329 de şcoli vor fi testaţi într-un program pilot peste două săpătmâni, iar de anul viitor calendarul şi structura examenelor pentru toate clasele vor fi diferite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Evaluarea Naţională 2022. Câte examene are de dat un elev român. "Aoleu, ce o să se întample?"