Antena Meniu Search
x

BAC 2022, condiţii de promovare. Care sunt notele minime de trecere

BAC 2022, condiţii de promovare. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele scrise, la care trebuie sp obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6, la probele scrise.

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 15:01

BAC 2022, condiţii de promovare. Care sunt notele minime de trecere
BAC 2022, condiţii de promovare. Care sunt notele minime de trecere - Hepta

BAC 2022, condiţii de promovare.  Promovarea examenului de Bacalaureat permite elevilor admiterea la facultate. Astfel, după ce a fost declarat admis la examenul de bacalaureat, elevilor li se eliberează o diplomă de Bacalaureat.

BAC 2022, condiţii de promovare. Care sunt notele minime de trecere

Media notelor la probele scrise de la BAC 2022 se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

Pe acelaşi subiect

• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

• susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Dacă candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00. Atenție, însă! Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, se vor înscrie în perioada 23-27 mai, potrivit unei proceduri trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Amintim că elevii de clasa a XII-a termină cursurile pe 27 mai, conform calendarului oficial. Pe 6 iunie aceștia vor susține proba orală la limba română. 

Cei care au avut în toate clasele de liceu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Ce documente sunt necesare

Documentele-tip de înscriere sunt:

  • tabel de înscriere; modelul de tabel de înscriere este prevăzut în Anexa 1;
  • cerere de înscriere (fișă-tip informatizată); modelul de cerere de înscriere este prevăzut în Anexa 2a;

Calendar examene Bacalaureat 2022

Sesiunea iunie – iulie 2022:

  • 23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00
  • 28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Cum poți depune contestație dacă ești nemulțumit de o notă la BAC 2022

Elevii nemulțumiți de notele obținute la probele scrise pot depune contestație la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat.

Preşedintele, împreună cu unul dintre vicepreşedinţi, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestaţiile şi le înregistrează.

După centralizarea cererilor prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, lucrările se secretizează. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din judeţ, cu acelaşi tip de hârtie pusă la dispoziţie de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti . 

În cazul în care Comisia naţională de Bacalaureat decide organizarea de centre de contestaţii la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, lucrările se înaintează, prin delegat, comisiei judeţene /a municipiului Bucureşti de contestaţii, singura în măsură să acorde o nouă notă lucrării. Totodată, se transmite un borderou în care se menţionează proba de examen, disciplina, tipul de subiect, numărul de ordine al lucrărilor şi numărul de pagini pentru fiecare lucrare contestată.

Comisiile judeţene/ a municipiul Bucureşti/ regionale de contestaţii reevaluează lucrările primite şi acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise.

După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.

Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.

Pentru lucrările care au primit iniţial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menţionate inițiale, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.

Rezultatele la contestaţii se comunică celor în drept prin afişare la avizierul centrului de examen, conform calendarului. Pentru candidaţii proveniţi de la alte licee decât cel în care este organizat centrul de examen, comisia de examen întocmeşte extrase din catalog, care cuprind situaţia lor la examen şi le transmit liceelor respective, în vederea completării diplomelor de bacalaureat.

În cazul nepromovării examenului de bacalaureat, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5.

Ce urmează pentru cei care promovează examenul de BAC 2022

Candidații care promovează examenul de bacalaureat pot continua studiile în învățământul superior, în țară sau în străinătate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens.

În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diploma de merit.

Ce urmează pentru cei care nu promovează examenul de BAC 2022

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022

  • 18 – 25 iulie 2022 - Înscrierea canddaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2022 - Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 17 august 2022 -  Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 18 august 2022 -  Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
  • 19 august 2022 -  Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 22 – 23 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august 2022 - Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26 și 29 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 31 august 2022 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 1 – 2 septembrie 2022 -  Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2022 -  Afișarea rezultatelor finale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » BAC 2022, condiţii de promovare. Care sunt notele minime de trecere