Criza de personal îi face pe angajatori să se îndrepte spre școlile profesionale
Confruntaţi cu o criză de personal fără precedent, marii angajatori fac presiuni ca şcolile profesionale din România să îşi adapteze cursurile la cerinţele pieţii.
De Redactia Observator la 14.09.2019, 23:14Confruntaţi cu o criză de personal fără precedent, marii angajatori fac presiuni ca şcolile profesionale din România să îşi adapteze cursurile la cerinţele pieţii. Unii patroni merg mai departe şi oferă burse elevilor pentru a face practică în fabricile lor, în speranţa că le vor deveni angajaţi, după absolvire. Desfiinţate timp de trei ani, şcolile profesionale sunt privite acum drept o soluţie pentru revitalizarea economiei. Unul din trei elevi ar putea ajunge la profesională, potrivit unui nou proiect de lege.
Îmbrăcaţi în propriile lor uniforme, zeci de elevi ai unei şcoli profesionale din Satu Mare învaţă să monteze şi să tapiţeze mobilă într-o fabrică din oraş.
Pe lângă bursa de 200 de lei de la stat, primesc şi câte 200 de lei pe lună de la companie. Totul în speranţa că după absolvire vor rămâne angajaţi în fabrică.
”Când mergem în practică şi mergem la fabrică ne simţim super fain, adică facem un lucru cu mâna noastră, începem să tapiţăm nişte canapele, facem o canapea de la A la Z”, spune o elevă.
Daniela Şandor, responsabil CTC: Chiar sunt un exemplu, am putea spune, pentru acei oameni care stau şi zac în cârciumi şi aşteaptă ajutorul social.
Un angajat calificat în meseria lui e tot mai greu de găsit, în ultimii ani, iar patronii resimt efectele.
Cristina Chiriac, preşedintele CONAF: Avem o problemă reală pe segmentul de vârstă 18 - 24 de ani, peste un milion de tineri care nu sunt încadraţi, nu au un loc de muncă, care nu iau nici măcar asigurări sociale, dar care nici nu ştim unde sunt.
Migraţia în străinătate şi abandonul şcolar sunt principalele motive reclamate de angajatori pentru lipsa forţei de muncă.
”Vreau, aşa, să rămân o perioadă în fabrică, ca să avansez puţin şi după, dacă totul va fi bine, vreau să avansez şi mai mult. Să plec în străinătate, să lucrez acolo”, spune un elev.
Aproape jumătate dintre patroni lucrează cu mai puţin oameni decât au nevoie. O treime folosesc angajaţi necalificaţi. În aceste condiţii, patronatele cer inspectoratelor şcolare să adapteze programa la cerinţele pieţei.
Călin Durla, inspector şcolar general: Am stabilit că împreună cu agenţii economici vom face planul de şcolarizare, adică noi nu o să mai facem plan de şcolarizare doar ţinând cont de ce fel de cadre didactice titulare avem în sistem.
Dar şcolile profesionale nu sunt la mare căutare printre tineri. Aproape 90.000 de elevi urmează o astfel de formă de învăţământ, faţă de cei peste 650.000 care merg la liceu. Un proiect legislativ prevede ca elevii care au luat sub nota 5 la evaluarea naţională să fie înscrişi automat la o şcoală profesională. Anul acesta, 31% dintre elevi au avut sub media 5 la examen.