Examenul de Bacalaureat: doar întrebări grilă şi pauză în timpul probei scrise. Noi propuneri controversate la BAC
Schimbări majore la Bacalaureat. Guvernul pregăteşte o nouă lege a educaţiei, iar modificările se vor aplica elevilor care încep liceul în septembrie 2023. Prima idee controversată are legătură cu introducerea unei singure probe scrise, cu itemi din mai multe discipline cuprinse în trunchiul comun. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, vineri, că autorităţile iau în calcul şi varianta ca toate întrebările să aibă rezolvare tip grilă, dar şi existenţa unei pauze pentru candidaţi în timpul examenului de BAC.
De Redactia Observator la 15.07.2022, 16:12Bacalaureatul ar putea suferi modificări radicale, a anunţat Ministerul Educaţiei săptămâna acesta. Autorităţile pregătesc noua lege a educaţiei, care va aduce schimbări importante pentru elevii din toate ciclurile de învăţământ, dar şi pentru profesori. Cele mai mari controverse se învârt în jurul unor noi formule de admitere la liceu, cu sau fără Evaluarea Naţională, dar şi în jurul examenului de Bacalaureat. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat marţi că la BAC, absolvenţii de liceu ar putea avea o singură probă scrisă, care va evalua competenţe la mai multe discipline cuprinse în trunchiul comun. De asemenea, elevii ar urma să susţină şi două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.
Cum va fi modificat BAC-ul. O singură probă scrisă, cu întrebări grilă
Întrebat vineri dacă la examenul de Bacalaureat, la materiile din trunchiul comun, materiile ar putea să fie tip grilă, ministrul Educaţiei a răspuns afirmativ, oferind şi câteva lămuriri suplimentare. "Am inițiat deja consultări cu specialiști în Științele Educației și va fi o chestie de opțiune. Este foarte posibil ca toate întrebările să fie grilă. Este foarte posibil să organizăm acea probă scrisă, așa cum sunt organizate probele TIMSS sau probele PISA. O probă cu o pauză între primul set de întrebări și al doilea set de întrebări. Există o pauză, repet. La testele TIMSS și PISA funcționează foarte bine acest mod de organizare. Este o practică internațională. Iar accentul, ca să fim bine înțeleși, va fi pus – de aceea am dat exemple, am anticipat puțin -, circa 40% să fie itemi, subiecte din Limba și literatura română, inclusiv gramatică, și item de matematică", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Noul examen de Bacalaureat, pregătit pentru 2027
"Experţii în Ştiinţele Educaţiei vor şti foarte bine să calibreze aceste lucruri. Mai este încă un aspect. Acest Bacalaureat ar urma să intre din anul 2027. Ar urma să se aplice pe nişte planuri cadru pe care, în momentul de faţă, nu le cunoaştem. Ele sunt în lucru. Vor fi validate în septembrie 2023. Atunci vom vedea care sunt disciplinele din trunchiul comun. Încă o precizare: nu vor fi absolut toate disciplinele din trunchiul comun. De aceea am precizat: Limba română, Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Istorie, Geografie şi o disciplină din grupul socio-umanelor, poate Economia şi încă una", a subliniat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinţei de presă.