Antena Meniu Search
x

Video Structura anului școlar 2023-2024. Elevii care nu mai trebuie să dea Evaluarea Naţională. Schimbare radicală la BAC

Sistemul de învăţământ se schimbă radical, peste un an! Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat proiectul care va intra de mâine în consultare publică. Schimbările vor fi aplicate începând cu anul şcolar 2023-2024. 

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 13.07.2022, 00:11

Vezi și

Cea mai mare schimbare va fi la elevii de clasa a VIII-a. Aceştia vor putea da examen de admitere la liceul dorit încă din timpul anului şcolar, iar dacă intră, nu vor mai participa la Evaluarea Naţională. Practic, unităţile de învăţământ cu statutul de Colegiu Naţional îşi vor putea forma clasele de a IX-a în proporţie de 90%, înainte de evaluare. Rămân 10% locuri pentru cei care aleg să susţină Evaluarea Naţională.

Bacalaureatul va suferi modificări

Şi examenul de Bacalaureat vine cu schimbări. Una dintre probe - şi cea importantă - conţine română, matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane. Practic, până la 6 materii într-un singur test. Iar proba de limbă străină va conţine obligatoriu examen din două limbi de circulaţie internaţională.

Se introduce cu acest proiect o evaluare şi pentru cei mici. Preşcolarii din grupa pregătitoare vor trece printr-o evaluare a competenţelor care cuprinde matematică, citire şi probă lingvistică.

Ce salariu vor primi profesorii debutanți

”România Educată” schimbă şi Titularizarea. Un profesor poate deveni titular și cu ore mai puține. Iar un profesor debutant va putea fi încadrat cu un salariu care se apropie de cel mediu net pe economie - aproximativ 3.750 de lei. Ministrul Sorin Cimpeanu nu ştie încă de unde va lua toţi banii pentru implementarea acestui proiect. Peste 3 miliarde de euro ar urma să vină din PNRR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Structura anului școlar 2023-2024. Elevii care nu mai trebuie să dea Evaluarea Naţională. Schimbare radicală la BAC