Video Revoluţie în învăţământ. Schimbări radicale la Admitere şi BAC, şi măriri de salarii pentru profesori
Miercuri, la Palatul Victoria se discută despre soarta elevilor. Sistemul de învăţământ ar urma să se schimbe radical de anul viitor. Cel puţin aşa reiese din proiectul prezentat marţi de Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Toate propunerile ministrului au intrat în consultare publică.
De departe cea mai mare schimbare va fi pentru elevii de clasa a VIII-a. Aceştia vor putea da examen de admitere la liceul dorit încă din timpul anului şcolar, iar dacă intră, nu vor mai participa la evaluarea naţională. De asemenea, media de gimnaziu, care conta în proporţie de 20%, acum va fi irelevantă.
Practic, unităţile de învăţământ cu statutul de "Colegiu Naţional" îşi vor putea creat propriul examen, iar apoi clasele de a IX-a în proporţie de 90%. 10% din locuri vor fi rezervate celor care dau Evaluarea Naţională.
Şi examenul de Bacalaureat vine cu schimbări. Una dintre probe şi cea importantă conţine română, matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane. Practic, până la 6 materii într-un singur test. Iar proba de limbă străină va conţine obligatoriu examen din două limbi de circulaţie internaţională. Va fi adăugată şi o probă facultativă, din una dintre materiile de profil.
Elevii mici vor fi şi ei examinaţi
Se introduce cu acest proiect o evaluare şi pentru cei mici. Preşcolarii din grupa pregătitoare vor trece printr-o evaluare a competenţelor care cuprinde matematică, citire şi probă lingvistică. „România Educată” schimbă şi titularizarea, în sensul în care pe post vor putea fi profesori titulari şi cei cu un număr mai puţin de ore.
În final vin şi veşti bune, un profesor debutant va fi incadrat cu salariul mediu pe economie. Ministrul Cîmpeanu nu ştie încă de unde va lua toţi banii pentru acest proiect, ştim doar că peste 3 miliarde de euro ar urma să vină din PNRR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰