Reacţia unei mame, după ce copilul ei a ales să înveţe o meserie în loc să meargă la liceul teoretic. În 3 ani, are loc de muncă asigurat
Chiar dacă suntem în perioada admiterii la liceu, iar absolvenții își caută un loc la profilul dorit, există și elevi care se îndreaptă către învățământul dual și profesional. În județul Buzău, numărul locurilor pentru învățământul dual a crescut de patru ori față de anul trecut. Programul combină orele teoretice cu experiența practică, iar pe toată perioada studiilor elevii sunt susținuți cu burse de angajatori care, după absolvire, le garantează și un loc de muncă.
De Redactia Observator la 05.07.2023, 08:05Liceele cu profil tehnic încep să ofere elevilor şansa de a combina teoria cu practica profesională, organizată chiar în clasele unităţilor de învăţământ. Aici angajatorii îşi găsesc viitorii angajaţi, tineri pregătiţi de a-şi începe cariera. La Buzău au fost scoase 185 de locuri în clase duale, în cinci licee, iar aproape jumătate dintre ele se regăsesc la Liceul Tehnic din municipiul Buzău.
Meseria, brăţară de aur
"Anul acesta oferim şi 70 de locuri la învăţământul profesional dual, ceea ce înseamnă că avem o colaborare foarte bună cu operatorii economici", spune Corina Moise Poenaru, director Liceul Tehnic Buzău.
Iar tinerii au de unde alege. "Cât mai multe profile cu putinţă, cum ar fi: mecanică auto, tinichigiu, avem şi bucătar, ospătar, electromecanic aparate utilaje, şi bineînţeles, la învăţământul profesional simplu avem şi comerciant vânzător", adaugă Corina Moise Poenaru, director Liceul Tehnic Buzău.
- Salariile promise tinerilor care au renunţat la BAC pentru a pleca în Vest. Susţin că iau într-o lună cât...
- Ministerul Educației retrage ierarhia greșită pentru admiterea la liceu 2023. Mai mulţi părinţi au sesizat...
- La 19 ani, în loc să dea BAC-ul, Victoria a plecat direct la muncă în Germania. "Un om care nu are şcoală nu ar...
Tinerii învaţă în 3 ani o meserie
Cu atâtea oferte, tinerii sunt încântaţi de faptul că, în doar trei ani pot învața cu adevărat o meserie.
- Elev: Vreau să mă pun pe o meserie foarte bună. M-aş pune pe mecanică auto, îmi place să lucrez foarte mult ca mecanic.
- Reporter: Este o meserie de viitor?
- Elev: Da, da.
Pasionaţi de gastronomie, mulţi dintre tineri deja visează la un post de bucătar.
- Elevă: Este un loc foarte frumos, te poţi dezvolta, învăţăm foarte multe lucruri.
- Reporter: Te gândeşti deja la un loc de muncă?
- Elevă: Da, facem practică în judeţul nostru. Avem aici atatea restaurante, dintre cele mai bune.
Părinţii sunt încântaţi de alegerile copiilor.
- Reporter: Ce profil a ales, ce meserie?
- Mamă: Electromecanic în utilaje industriale şi frigotehnist.
- Reporter: Este o meserie de viitor pentru el?
- Mamă: Să sperăm că da.
Mai mult de-atât, elevii care aleg învăţământul dual vor beneficia și de o bursă de 400 de lei pe lună. În acest program sunt înscriși şi mai mulți angajatori, care le plătesc burse elevilor pe toată perioada școlarizării, iar după absolvire le oferă locuri de muncă.