Antena Meniu Search
x

Video La 19 ani, în loc să dea BAC-ul, Victoria a plecat direct la muncă în Germania. "Un om care nu are şcoală nu ar fi plătit aşa bine în România"

În timp ce unii absolvenţi de liceu îşi fac planuri de vacanţă ori pentru facultate, alţii îşi fac bagajele ca să plece peste hotare. Vorbim despre tinerii care provin din zone defavorizate, pentru care diploma de Bacalaureat nu contează. Au nevoie de bani, aşa că sunt nevoiţi să muncească pământurile altora, departe de casă. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 04.07.2023, 19:33

Vezi și

Victoria visează să devină jandarm. Dar mai are de luptat pentru visul ei. Deocamdată, l-a pus în aşteptare. Nu a reuşit să dea examenul de Bacalaureat pentru că şi-a programat plecarea la muncă, în Germania, cu familia.

Victoria, absolventă liceu: Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da.

"Sunt mulţi copii care nu au posibilităţi"

Reporter: Ai colegi aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi tine?

Pe acelaşi subiect

Victoria, absolventă liceu: Da, sunt mulţi copii care nu au posibilităţi. 

Şi sora ei a a ajuns tot în străinătate, la muncă în agricultură, după ce a terminat liceul.

Reporter: Ce-ţi spune, cum e acolo?

Victoria, absolventă liceu: Păi, mi-au zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci... Dacă n-ai o facultate, degeaba.

9 medii de trecere din 34 de candidați, la Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia

Ion Budescu, părinte: Ce viitor au avut şi verişorii mei. În Anglia, cofetari. Aşa am toţi patru copii la şcoală, degeaba. Rămân cu şcoala, servicii nicăieri. Îi creştem ca să plece dincolo. 

Elena a mers la examen, dar a picat la Geografie. E nevoită să meargă şi în sesiunea din toamnă. Până atunci.

Elena, absolventă liceuProbabil o să plec în afară, în străinătate. 

Din cei 36 de absolvenţi de la Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia, s-au prezentat la examenul de Bacalaureat 34. Doar 9 au reuşit să obţină medii de trecere.

Germania, Danemarca sau Anglia sunt ţările unde pleacă cei mai mulţi localnici

Diana Speretoiu, reporter Observator: Începutul lui iulie e perioada în care multe sate de la noi se golesc. Mulţi tineri pleacă să muncească pământurile străinilor. Aici, în satul Rugetu, de exemplu, 8 din 10 tineri sunt sezonieri peste hotare. 

Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Stau câte trei luni, vin în ţară o săptămână, două, după care pleacă din nou. Este singura sursă de venit în condiţiile în care activitatea minieră a fost închisă şi nu există alternativa unui loc de muncă pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi.

Germania, Danemarca sau Anglia sunt ţările unde pleacă cei mai mulţi localnici. Acolo, în funcţie de cât de mult muncesc, pot câştiga până la 3.000 de euro pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » La 19 ani, în loc să dea BAC-ul, Victoria a plecat direct la muncă în Germania. "Un om care nu are şcoală nu ar fi plătit aşa bine în România"