Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Salariile promise tinerilor care au renunţat la BAC pentru a pleca în Vest. Susţin că iau într-o lună cât într-un an în România

În timp ce unii absolvenţi de liceu îşi fac planuri pentru facultate, pentru alţi tineri care provin din zone defavorizate diploma nu prea contează. Pentru că n-au încotro, cei mai mulţi merg la muncă peste hotare şi devin sezonieri în agricultura străinilor. 

de Redactia Observator

la 04.07.2023 , 19:45

Suntem în Roşia de Amaradia, o localitate cu 3 mii de suflete din Gorj. Victoria visează să devină jandarm dar deocamdată şi-a amânat examenul de Bacalaureat. Pleacă în Germania, la muncă, pentru că are nevoie de bani.

Victoria, absolventă liceu: Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da.

Elena a mers la examen, dar a picat la Geografie

Vezi și

Şi sora ei a ajuns tot în străinătate, după ce a terminat liceul. Lucrează în agricultură.

Pe acelaşi subiect

Victoria, absolventă liceu: Mi-au zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci? Dacă n-ai o facultate, degeaba.

Cu regret, părinţii spun că îşi cresc copiii ca, la maturitate, să ia drumul străinătăţii.

Ion Budescu, părintele unei absolvente de liceu: Ce viitor au avut şi verişorii mei în Anglia, cofetari. Aşa am toţi patru copii la şcoală, degeaba îi avem. Rămân cu şcoala, serviciu nicăieri.

Elena a mers la examen, dar a picat la Geografie. E nevoită să aştepte acum sesiunea din toamnă. Până atunci.

Elena, absolventă liceu: Probabil o să plec în afară, în străinătate. Mulţi pleacă pe Germania.

Din cei 36 de absolvenţi de la Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia, 34 s-au prezentat la examenul de Bacalaureat. Şi doar 9 au reuşit să obţină medii de trecere.

Din cei 36 de absolvenţi de la Liceul Tehnologic din Roşia de Amaradia, doar 9 au reuşit să obţină medii de trecere

Diana Speretoiu, reporter Observator: Începutul lui iulie e perioada în care multe sate de la noi se golesc. Mulţi tineri pleacă să muncească pământurile străinilor. Aici, în satul Rugetu, de exemplu, 8 din 10 tineri sunt sezonieri peste hotare.

Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Stau câte trei luni, vin în ţară o săptămână, două, după care pleacă din nou. Este singura sursă de venit în condiţiile în care activitatea minieră a fost închisă şi nu există alternativa unui loc de muncă. Se câştigă şi ademenesc aşa şi pe alţii să meargă acolo.

Germania, Danemarca sau Anglia sunt ţările unde ajung cei mai mulţi localnici. Spun că, în funcţie de cât de mult muncesc, pot încasa şi până la 3.000 de euro pe lună, bani pe care în România i-ar câştiga într-un an.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Salariile promise tinerilor care au renunţat la BAC pentru a pleca în Vest. Susţin că iau într-o lună cât într-un an în România