Antena Meniu Search
x

Ministerul Educației retrage ierarhia greșită pentru admiterea la liceu 2023. Mai mulţi părinţi au sesizat eroarea: "Nu este în regulă aşa"

Admitere liceu 2023. Ministerul Educației a publicat pe site-ul admitere.edu.ro ierarhia la nivel judeţean/a municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2023 și vor să se înscrie la liceu. După ce mai mulţi părinţi şi elevi au sesizat că ierarhia este greşită pentru că nu s-a respectat ordinea criteriilor de departajare, Ministerul Educaţiei a decis să retragă documentul.

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 13:57

Vezi și

UPDATE: Ministerul Educaţiei retrage ierarhia pe judeţe

Ministerul Educaţiei s-a grăbit să publice ierarhia pe judeţe pentru admiterea la liceu în 2023, motiv pentru care acest document va fi retras. Anunţul a fost făcut de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Mediile erau aranjate greşit, iar criteriile de departajare prevăzute de lege nu au fost respectate.

„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.

Părinţii sunt însă nemulţumiţi după ce au fost afişate tabelele. Aceştia susţin că a fost schimbată ordinea criteriilor de ierarhizare. Părinţii susţin că potrivit legii, ordinea criteriilor de ierarhizare este media la Engleză, nota de la proba de Limba Română, nota de la proba de Matematică şi media generală a claselor V-VIII. Acum, ierarhizarea s-ar fi făcut după media la Engleză, media generală a claselor V-VIII, nota de la proba de Limba Română şi nota de la proba de Matematică.

Pe acelaşi subiect

"Poate s-s schimbat tacit ordinea criteriilor de ierarhizare, caz în care dorim să fim anunţaţi şi oficial de această schimbare. Nu este în regulă aşa", se arată într-un mesaj postat pe un grup al părinţilor.

Repartizarea computerizată a elevilor la liceu va avea loc pe 19 iulie 2023

După ce s-a terminat perioada în care elevii au putut completa fișele de înscriere la liceu, repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor se va face pe 19 iulie 2023. Totodată, în această zi se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București. 

În perioada 20-25 iulie 2023 se vor putea depune dosarele de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi. Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere se va face pe 25 iulie. 

Acte necesare pentru înscrierea la liceu

După ce află la ce liceu a fost admis, un elev trebuie să adune mai multe documente într-un dosar şi să depună dosarul de înscriere la liceul respectiv, în perioada 20-25 iulie.

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Calendarul complet al admiterii la liceu pentru 2023

  • 6 - 7 și 10 - 17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.

2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.

  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
  • 6 - 7 și 10 - 14 iulie 2023 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
  • 17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.
  • Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.
  • 17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
  • 18 iulie 2023 - Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
  • 18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
  • 19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.
  • Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
  • 20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
  • 25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
  • 26-28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Ministerul Educației retrage ierarhia greșită pentru admiterea la liceu 2023. Mai mulţi părinţi au sesizat eroarea: "Nu este în regulă aşa"