Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată a fost publicată
Rezultate admitere liceu 2024. Emoţii mari pentru absolvenții clasei a 8-a care au luat notă de trecere la Evaluarea Naţională. Miercuri, 24 iulie, ministerul Educaţiei a publicat rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee, după ce, anterior, a fost afișată ierarhia la nivel naţional a elevilor care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2024 - 2025. Rezultatele admiterii pot fi văzute pe site-ul dedicat admitere.edu.ro.
De Veronica Micu la 24.07.2024, 12:33UPDATE 12:03 - Rezultatele repartizării computerizate în licee au fost afișate de ministerul Educației pe site-ul admitere.edu.ro. Elevii pot vedea atât liceul la care au fost repartizaţi, cât şi profilul şi specializarea. De asemenea, odată cu publicarea rezultatelor, sunt disponibile şi listele cu locurile rămase neocupate, pentru a doua etapă a admiterii la liceu. Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională.
Rata de promovare la Capacitate, după rezolvarea contestaţiilor, a fost anul acesta de 74,5%.
Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte cuvinte confirmarea repartizării la liceu, are loc începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie. Pe evaluare.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a.
Cum pot elevii să vadă rezultatele admiterii la liceu 2024
- Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns...
- Câţi bani ar putea primi elevii care au luat nota 10 la Bacalaureat sau la Evaluarea Naţională 2024
- Denis a contestat nota de 9,45 la BAC şi a primit în final 8,15. Ce a obţinut după ce a mers în instanță
Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională. Repartizarea computerizată ţine cont de preferinţele completate de către elevi şi părinţi și de media la Capacitate, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cât mai multe opţiuni, indiferent de preferinţele lor, pentru a nu exista riscul de a rămâne nerepartizaţi. "Completează cât mai multe opțiuni — calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifica toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!", se arată în ► Ghidul privind admiterea la liceu 2024.
Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2024 - 2025 se va desfășura potrivit prevederilor ► Ordinului nr. 6.154/31.08.2023 și a anexelor aferente. Potrivit ministerului Educaţiei, în acest document se regăseşte inclusiv Metodologia de organizare şi desfăşurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale.
Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.
Repartizare licee 2024. Criteriile de departajare a candidaților cu medii egale
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale
În 2023, media claselor V-VIII a fost ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Prin urmare, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Capacitate.
Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei generale la Evaluarea Națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale. În cazul liceelor vocaționale, elevii vor susține probe de aptitudini, care vor fi luate în cosiderare pentru calcularea mediei de admitere la liceu. Astfel,
1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf:
(3*APT + MA)/4, unde:
APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.
2. Pentru profilul teologic:
(APT + MA)/2 = MFA,
unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere
MFA = media finală de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA,
unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștintelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;
MA = media de admitere
MFA = media finală de admitere.
Cum se face repartizarea computerizată
Între momentul validării fişei de către școală – alături de părinți și elevi – şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.
Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat, indiferent de media pe care o are.
Ce urmează după repartizarea computerizată a elevilor
În perioada 25-30 iulie 2024 se fac înscrierile propriu-zise la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Pe 30 iulie 2024, unităţile de învăţământ anunţă, dacă mai este cazul, numărul de locuri rămase libere. În perioada 31 iulie - 2 august sunt rezolvate situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024
Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:
- cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului);
- cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere – copie după ambele și te prezinţi la înscriere cu documente în original);
- adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, în original – clasa a VIII-a – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
- foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale), în original – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
- fișa medicală, în original – se obține de la școala pe care ai absolvit-o sau de la medicul de familie, care conține și lista vaccinurilor administrate elevului, potrivit mai multor medici consultați de Edupedu.ro.
Elevii cu cerințe educaționale speciale, CES, depun și certificatul de orientare școlară și profesională și elevii romi depun recomandarea de apartenență la etnia romă.
Ce pot face elevii care nu au intrat la liceul dorit
Între 31 iulie și 2 august 2024, se soluționează cazurile speciale, se mai arată în se arată în Ghidul privind admiterea la liceu. Poate fi vorba despre situații medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc. Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni. Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. Au trecut toate etapele anterioare și nu ești, încă, înscris într-un liceu? Poți participa la etapa a II-a de admitere!
Calendar admitere liceu 2024 - prima etapă
Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2024 – 2025, repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face în două etape. La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională.
24 iulie 2024: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025
24 iulie 2024: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
25 – 30 iulie 2024: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
30 iulie 2024: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere
31 iulie – 2 august 2024: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
A doua etapă de admitere la liceu 2024-2025
Candidații care au fost repartizați în prima etapă, dar nu și-au depus dosarele la timp sau au renunțat în scris la locul ocupat, precum și cei care nu au participat sau nu au fost repartizați, vor fi repartizați în a doua etapă de admitere. Aceasta etapă este pentru candidații din seria curentă și din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la începutul anului școlar 2024-2025.
2 august 2024 Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
5 august 2024: Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă
6 – 7 august 2024: Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
8 – 9 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
12 – 14 august 2024: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VlII-a care nu au susținut evaluarea națională.
19 – 20 august 2024: Repartizarea candidaților din etapa a doua.
Candidații pe locurile speciale pentru rromi și candidații pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă își păstrează prioritatea pe locurile destinate acestora.
Care a fost ultima medie de admitere la liceu în 2023
Peste 111.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal în etapa de repartizare computerizată în 2023. Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu anii anteriori: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.
Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev. Ultima medie de admitere la cel mai bun liceu a fost. 9.95.
- Colegiul Național "Sfântul Sava", profil Mate Info intensiv Engleză, București – media de admitere 9,95;
- Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", profil Mate Info, București – media de admitere 9,90;
- Colegiul Național "Sfântul Sava", profil Ştiinţele Naturii, București – media de admitere 9,85.
- Nota finală pentru cea mai bună pentru o specializare din afara Capitalei este la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", din Galați – 9,82 pentru clasa de Matematică - Informatică – bilingv limba engleză. Ultimul din acest clasament este Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, cu o medie de 9,70 pentru specializarea Matematică - Informatică.
Repartizarea computerizată s-a introdus în România în 2001
Ecaterina Andronescu, care a preluat ministerul prima oară în 2000, a introdus repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu în 2001. Tot atunci, învățământul obligatoriu a fost extins până la finalul clasei a X-a. Repartizarea computerizată a fost apoi extinsă și la concursul de Titularizare, în vremea mandatului lui Alexandru Athanasiu.
Anul trecut, au rămas nerepartizați 1.619 elevi, întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Cei mai mulți elevi, peste 111.000, au intrat la liceul dorit, iar aproape jumătate dintre ei la prima opțiune pusă pe fișă. În 2022, 6.852 de elevi nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.
- 2023 – 111.128 repartizați – 1.619 nerepartizați (1,44%)
- 2022 – 110.035 repartizați – 6.852 nerepartizați (5,87%)
- 2021 – 89.983 repartizați – 1.332 nerepartizați (1,5%)
- 2020 – 113.480 repartizați – 8.570 nerepartizați (7,5%)