Antena Meniu Search
x

Rezultate admitere liceu 2023. Ultima medie cu care s-a intrat la colegiile Sfântul Sava și Gheorghe Lazăr, din Bucureşti. Au fost repartizați 98,5% dintre elevi

Peste 111.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal în etapa de repartizare computerizată, anunţă Ministerul Educaţiei, care a făcut publice rezultatele admiterii. Au rămas disponibile 7.727 de locuri pentru continuarea studiilor în învățământul liceal.

de Redactia Observator

la 19.07.2023, 12:35

Rezultate admitere liceu 2023. Ultima medie cu care s-a intrat la colegiile Sfântul Sava și Gheorghe Lazăr. Au fost repartizați 98,5% dintre elevi
Rezultate admitere liceu 2023. Ultima medie cu care s-a intrat la colegiile Sfântul Sava și Gheorghe Lazăr. Au fost repartizați 98,5% dintre elevi

Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, ora 12:00, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023 - 2024.

Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021. Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

Medii admitere la principalele licee 2023

În topul celor mai bune licee din ţară, Colegiul Sfântul Sava şi Colegiul Gheorghe Lazăr, din Capitală, domină primele două poziţii. Ultima medie de admitere pentru cel mai bun liceu este 9.95.

Pe acelaşi subiect
  • Colegiul Național „Sfântul Sava”, profil Mate Info intensiv Engleză, București – media de admitere 9,95;
  • Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, profil Mate Info, București – media de admitere 9,90;
  • Colegiul Național „Sfântul Sava”, profil Ştiinţele Naturii, București – media de admitere 9,85

Calendarul admiterii la liceu 2023

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 20 - 25 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 - 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată față de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu și 18.650 de locuri în învățământul profesional).

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

  • 12.408 elevi la specializări vocaţionale;
  • 816 elevi în învăţământul militar;
  • 2.626 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
  • 1.286 de elevi admişi pe locurile rezervate CES.

Se pot depune constestații?

Între 26 și 28 iulie, se soluționează cazurile speciale. Situațiile speciale sunt prevăzute la art. 54 alin. (1) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Situațiile speciale se referă la:

  • situații medicale speciale;
  • schimburi de elevi;
  • redistribuirea candidaților gemeni;
  • distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu;
  • corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opțiunilor exprimate de elevi.

La etapa de soluționare a cazurilor speciale pot participa doar candidații care:

– au participat la repartizarea computerizată din prima etapă de admitere și au depus dosarul de înscriere în unitățile de învăţământ liceal în perioada 20-25 iulie 2023;

– candidații care au fost admiși la liceele /clasele la care s-au susținut probe de aptitudini și au depus dosarul de înscriere în unitățile de învățământ liceal în perioada 20-25 iulie 2023;

– candidații care au fost repartizați computerizat pe locurile speciale pentru rromi și au depus dosarul de înscriere în unitățile de învăţământ liceal în perioada 20-25 iulie 2023;

– candidații care au fost repartizați computerizat pe locurile speciale pentru candidații cu CES și au depus dosarul de înscriere în unitățile de învățământ liceal în perioada 20-25 iulie 2023, potrivit procedurii.

În toate situațiile, cu excepția candidaților gemeni/tripleți, soluționarea cazurilor speciale se realizează în baza ultimei medii de admitere.

"Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți, să păstrezi specializarea și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni. Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, pentru a avea informații despre modalitatea de depunere a cererilor pentru această etapă și pentru a ști care sunt documentele necesare!", se mai arată în Ghidul admiterii la liceu 2023.

Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. 

Cum poți vedea rezultatele admiterii la liceu 2023 pentru fiecare județ

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024, astăzi, ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul admitere.edu.ro rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee, a elevilor care au susţinut Evalurea Naţională 2023.

La fel ca la Evaluarea Națională, rezultatele admiterii la liceu vor fi anonimizate. Elevii vor vedea pe site-ul ministerului Educaţiei, atât liceul la care au fost repartizaţi, cât şi profilul şi specializarea. Odată cu publicarea rezultatelor, vor fi afişate şi listele cu locurile rămase neocupate, pentru a doua etapă a admiterii la liceu. Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională.

Repartizarea computerizată ţine cont de preferinţele completate de către elevi şi părinţi și de media la Evaluare Națională, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Rezultate admitere liceu 2023. Ultima medie cu care s-a intrat la colegiile Sfântul Sava și Gheorghe Lazăr, din Bucureşti. Au fost repartizați 98,5% dintre elevi