Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezultate finale Evaluare Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele după contestaţii

Rezultate finale la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat, marţi, rezultatele finale ale Evaluării Naţionale. Pe evaluare.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a. 

de Redactia Observator

la 09.07.2024 , 14:48

Rezultate finale Evaluare Naţională 2024. Edu.ro publică notele după contestaţii Rezultate finale Evaluare Naţională 2024. Edu.ro publică notele după contestaţii

UPDATE 14:30 Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că din totalul de 27.640 de contestaţii depuse în urma examenului de evaluare naţională, pentru 14.720 de lucrări contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 9.646 de lucrări notele au fost modificate prin scădere. După contestaţii, încă 9 absolvenţi au obţinut media 10 la examen. În cazul a cinci lucrări pentru care s-au depus contestaţii, nota obţinută după reevaluare este mai mare de 2 puncte, situaţia fiind cauzată de erori umane la încărcarea lucrărilor în platforma digitală.

UPDATE 12:00 Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2024 au fost publicate pe EDU.RO. Introduceţi codul de candidat AICI pentru a afla ce notă aţi primit la capacitate. 

Peste 160.000 de elevi au fost înscişi în examen, dar mai mult de 7.000 dintre ei nu au susţinut probele. Înainte de soluţionarea contestaţiilor, 74,4% dintre candidaţi au obţinut medii peste 5.

Articolul continuă după reclamă

Topul judeţelor şi harta mediilor de 10 înainte de contestaţii

Pe acelaşi subiect

Înainte de depunerea contestaţiilor, 74,4% dintre elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, a anunțat miercuri ministrul Educației. 77,6% dintre candidați au obținut note peste 5 la proba la Limba română, iar 68,7% au luat peste 5 la Matematică. 65 de elevi din țară au luat 10 la ambele probe. Notele obţinute de elevi decid admiterea la liceele unde vor studia în următorii 4 ani.

La Evaluarea Naţională 2024 au fost obţinute 65 de medii de 10, înainte de depunerea contestaţiilor. 77,6% dintre elevi au avut note peste 5 la Limba Română, 68,7% obţinând note peste 5 la Matematică. 407 elevi au luat nota 10 la proba de Limba Română şi 1060 au luat nota maximă la Matematică.

Potrivit ministrului, au fost prezenţi la Evaluarea naţională aproape 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de limbă română şi matematică şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă. Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în judeţele Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj - peste 98%, iar cea mai scăzută - în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, cu o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%. Ea a adăugat că anul acesta, pentru prima dată, la Evaluarea naţională lucrările au fost corectate în întregime folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. 

Cum pot elevii să îşi vadă notele la Evaluarea Naţională

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de evaluare națională, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ — centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare națională care cuprinde: 

► codul candidatului

► unitatea de învățământ de proveniență

► notele obținute la fiecare probă scrisă

► media sau mențiunea "absent"/"eliminat din examen", după caz. 

Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen afișează/postează, utilizând codurile individuale ale candidaților care au depus contestații, notele obținute în urma rezolvării contestațiilor, la loc vizibil, la avizier și pe website-ul unității de învățământ. Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia.

Rezultatele examenului de evaluare națională ale candidaților anonimizați sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare. Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. 

Ce rezultate au fost înregistrate la Evaluarea Naţională 2023

Anul trecut, conform rezultatelor finale, la proba de Limba și literatura română, 119.732 de elevi - 77,4% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 1.454 de elevi au fost notați cu 10. La proba de Matematică, 116.301 elevi - 75,4% au primit note mai mari sau egale cu 5. Numărul notelor de 10: 3.066. La proba de limbă şi literatură maternă, 8.507 elevi - 90,1% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 63 de elevi au obţinut nota 10. Trei elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1 (unu).

Analiza completă a rezultatelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2023 poate fi văzută ► aici

Când încep înscrierile la liceu în 2024

Luna iulie 2024 este dedicată, în mare măsură, înscrierii la licee. Mai întâi, după ce află, pe 9 iulie 2024, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2024, elevii au două etape distincte în care pot completa cererile de înscriere la liceu, 11-12 iulie 2024 şi 15-19 iulie 2024. În aceste etape elevii sunt asistaţi de părinţi şi de diriginţii de clasa a VII-a.

Autorităţile atrag atenţia că "orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită", dar şi că "numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului".

Pe 24 iulie 2024 se comunică rezultatele repartizării computerizate. În perioada 25-30 iulie 2024 se fac înscrierile propriu-zise la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Pe 30 iulie 2024, unităţile de învăţământ anunţă, dacă mai este cazul, a numărului de locuri rămase libere. În perioada 31 iulie - 2 august sunt rezolvate situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Deca: Elevii care intră la liceu încep pe programe noi, cu manuale noi

Generația care va intra la liceu în 2025 - 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați, spune, miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca. Ea afirmă că la începutul noului an școlar planurile cadru vor fi deja în dezbatere publică. Ligia Deca a declarat că au fost discuții recente cu privire la calendarul pentru elaborarea planurilor cadru pentru filiere și profile de liceu, a programelor școlare și pentru tot ceea ce va însemna elaborarea manualelor și formarea cadrelor didactice.

"Generația care va intra la liceu în 2025 - 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați și în timp scurt, imediat ce vom avea validate propunerile de planuri cadru și finalizată discuția în grupurile care sunt deja constituite, le vom face publice în așa fel încât să existe timp și pentru dezbatere publică. Pentru noi a fost foarte important ca dezbaterea publică să aibă loc, să fie suficient de amplă și să nu se suprapună cu perioadele foarte încărcate, de tip examene sau cu perioadele de vacanță", a spus Deca. Ministrul a dat asigurări că la începutul anului școlar viitor planurile cadru vor fi puse în dezbatere publică.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Educaţie » Rezultate finale Evaluare Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele după contestaţii