"Șmecheria" vizelor de flotant. De ce riscă multe școli să țină cursuri în 3 schimburi
Pentru încă un an la rând, viza de flotant e biletul de intrare la şcoală pentru copii. Noua metodologie de la Ministerul Educaţiei nu face însă diferenţa între reşedinţa permanentă şi viza de flotant. Asociaţiile avertizează că aşa vom ajunge din nou la şcoli supraaglomerate, cu un orar în trei schimburi.
De Mădălina Iacob la 16.03.2022, 21:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Prima condiţie pentru înscrierea la şcoală este apartenenţa la circumscripţia şcolară. Asta înseamnă că părinţii trebuie să dovedească în acte că au domiciliul lângă şcoala unde vor să îşi înscrie copilul.
Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Legislaţia actuală nu face nicio diferenţă între drepturile pe care le are o persoană care deține domiciliul stabil și o persoană care deține viza de reședință. Riscăm să discriminăm copiii care locuiesc pe bună dreptate în circumscripția respectivă.
Încep problemele şi pentru părinţi, şi pentru şcoli
Iulian Cristache, Federația Părinților: Într-un procent de 99 la sută vizele de flotant sunt falsuri în înscrisuri. Părinții deja caută vize de flotant în proximitatea școlilor așa-zise bune. Ar putea fi verificată de Ministerul de Interne să vadă dacă e reală.
- Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare 2022. Când se completează cererile de înscriere pentru clasa zero
- Înscrierile în clasa pregătitoare 2022 debutează pe 28 martie. Părinții au 2 săptămâni la dispoziție să...
- Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare 2022, publicat cu întârziere. Ce nemulţumiri au transmis părinţii...
Iulian Cristache, Federația Părinților: Vă dau exemplu de la Piața Brătianu, unde a fundamentat cifra pentru două clase pentru că acei elevi sunt în circumscripție și se așteaptă undeva la 10 clase cu viza de flotant. În următorii 3,4 ani o să îi pună în curtea școlii.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Doar în Capitală anul trecut funcţionau 10 şcoli şi 13 licee cu efective mai mari de 1500 de elevi. În acest moment, 7 şcoli învaţă în trei schimburi, iar asta înseamnă că cei mai mici dintre elevi încep orele la 7 jumătate dimineaţa.
Soluţia Ministerului: să caute alte spaţii pentru şcolile suprapopulate.
Noua metodologie prevede ca şcolile să nu micşoreze durata unei ore decât în situaţii excepţionale. Multe unităţi au ajuns scurteze cursul de la 50 de minute, la 40 sau chiar mai putin. Și pauzele sunt tot mai mici.
Robert Avram, Consiliul Național al Elevilor: Este important să mergem cât mai mult posibil pe un singur schimb. Un elev nu poate da randament în ore târzii seara. Unde avem școli cu trei schimburi, automat randamentul dă greş şi la elevi, și la profesori.
Calendarul aprobat astăzi arată că abia pe 28 martie vor fi afișate circumscripțiile școlare pentru care se lupta atât de mult părinții de la începutul anului, iar cererile propriu-zise vor fi depuse din dată de 11 aprilie. Înainte de dosare, copiii care nu au șase ani împliniți până la 1 septembrie 2022 vor fi obligați să treacă o evaluare psihosomatică.